Ökade du din försäljning med 20 procent förra året?

SK_01298E-handeln i Sverige för resor och turism omsatte 30 miljarder kronor förra året. Det är en ökning med 20 procent jämfört med året innan. Det visar färska siffror från en ny rapport från Tillväxtverket, ”Att kommunicera turism på nätet”.

– Reseindustrin omsätter mer på nätet än vad hela den övriga handeln gör. Ändå uppmärksammas det alldeles för sällan, säger reseanalytiker Peter Hellman, som gjort rapporten tillsammans med turismvetare Kristina Bergman.

Den största tillväxten finns bland arrangörer och onlineresebyråer. Men de traditionella resebyråerna som kompletterar sin offlineförsäljning med onlineförsäljning sackar efter.
– De flesta offlinebyråernas webbplatser är inte tillräckligt funktionella. Exempelvis Tickets hemsida är alldeles för dålig och bidrar till att onlineaktörerna drar ifrån, säger Peter Hellman.

Den drygt 100 sidor långa rapporten ska fungera som en guide och kunskapsbank för svenska turistföretag, som ofta är kopplade till svenska destinationer och upplevelser. Deras kompetens om e-handelsprocesser och affärsmodeller på nätet är sämre än arrangörers och resebyråers. Här finns genomgångar av alla e-handelns ingredienser, från sökoptimering, sökmotorer, varumärke/image och sociala medier till säkra betalningslösningar och digitala kartor. Rapporten finns här.

Antag att…
… de västmanländska turistföretagens försäljning via Internet idag nästan är obefintlig (inte helt taget ur luften). Antalet gästnätter på våra kommersiella anläggningar uppgick till 450 000 övernattningar 2008. En ökning med 20 procent skulle innebära 90 000 nya gästnätter och plats finns eftersom den genomsnittliga beläggningen på våra hotell ligger under 50 procent! Tanken är kittlande…

… vad händer om ”Västmanland” är säljbart via Internet till nästa sommar? Vi är på god väg…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s