Besöksnäringen – en allt viktigare del för samhällsutveckling

Vi vågar påstå att med rätt agerande och investeringar kommer besöksnäringen att sysselsätta fler än dubbelt så många människor i Sverige 2025. Det är mer än 300 000 helårsverken, som i praktiken innebär mer än 400 000 sysselsatta. Turismen är redan en stor och viktig näring men har fortfarande en enorm utvecklingspotential.

SK_06843Besöksnäringen skapar idag nästan 160 000 helårsarbetstillfällen. Som jämförelse är det fler än totala antalet sysselsatta i Sverige inom storföretagen Volvo AB med dotterbolag, Ericsson, Volvo Personvagnar, Scania, Skanska, Sandvik, Saab, Telia Sonera, AstraZeneca, ABB, SCA och Atlas Copco.

Besöksnäringen är en katalysator för att skapa jobb
Besöksnäringen är relativt andra branscher mycket sysselsättningsintensiv. Det krävs 1,4 miljoner i ökad omsättning för att skapa ett nytt jobb inom turismen enligt SCB. Inom fordonsindustrin krävs det 3,3 miljoner, och inom telekom 4,4 miljoner. Besöksnäringen skapar momsintäkter till staten även på exporten, dvs utländska turisters konsumtion i Sverige. En summa som 2008 uppgick till 13,3 miljarder. Besöksnäringen kan till skillnad från många andra näringar inte utlokaliseras, vilket gör den extra betydelsefull som sysselsättningsskapare på lokal och regional nivå.

Näringen fyller också en annan viktig funktion – som inkörsport på arbetsmarknaden. Inom turismen är andelen ungdomar, invandrare och lågutbildade högre än i många andra branscher. Turismen har sedan 2000 utvecklats på ett sätt som få trodde var möjligt. Omsättningen har ökat med 53 %, från ca 160 miljarder, till 244 miljarder kronor 2008. Under samma period har exportvärdet, eller utländska besökares konsumtion i Sverige, ökat med drygt 100 %. Antalet sysselsatta har ökat med ca 20 %, att jämföra med Sveriges totala sysselsättning som under motsvarande period ökade med 6 %.

Besöksnäringens roll i det framtida samhällsbygget
Men kanske ännu viktigare än att peka på näringens storlek idag är att lyfta fram dess stora tillväxtmöjligheter. Sverige är förvånansvärt outvecklat som turistmål och jämfört med många andra länder satsas betydligt mindre på turism.

Sverige har mycket att vinna på att ytterligare förstärka arbetet med att skapa större attraktionskraft, och därigenom fortsatt tillväxt och utveckling av Besöksnäringen. Allt fler länder och regioner i vår omvärld har upptäckt näringens betydelse för tillväxt och sysselsättning. Det investeras i ny, modern infrastruktur, både vad gäller transporter och anläggningar, i en omfattning vi inte tidigare varit med om. Turismen ses av många bedömare som en spjutspets inom tjänstesektorn, och som ett område som kan leda utvecklingen av hela regioner.

Med ett mer samlat grepp och förbättrad kunskap om besöksnäringen som tillväxtgenerator kan vi skapa gemensamma visioner och bilder om hur Sverige och våra regioner kan utvecklas. Det går inte att bara tänka kortsiktigt. Visionerna skall byggas på delaktighet och engagemang. Gemensamt agerande mellan offentliga intressenter och näringen ska bidra till att utveckla turismen till en ännu starkare basnäring, vars investeringar kommer att bli viktiga tillgångar för Sverige under de kommande 10 – 50 åren.

Nätverket för regional turism
Britt-Marie Andrén Karlsson, ordförande Västsvenska Turistrådet AB
Lars Eklund, ledamot Östsvenska Turistrådet
Göran Forssberg, ledamot Sörmlands Turismutveckling AB
Stefan Mörtberg, ledamot Jämtland Härjedalen Turism
Erik Ohlson, vice ordförande Turistnämnden Region Blekinge
Birgitta Persson, ledamot Swedish Lapland
Birgitta Sacredeus, ledamot Dalarnas Turistråd
Amanda Åhall, ledamot Västsvenska Turistrådet AB
Elisabeth Unell, ordförande Västmanlands Kommuner och Landsting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s