Världsrekordförsök: Svensk äventyrare ska springa snabbare än Usain Bolt nedför 100 m hög skyskrapa

I maj genomför den svenske äventyraren Tony Berglund ett världsrekordförsök i Vertical Run inom ramen för Guinness World Records. Försöket innebär att han springer med ett rep 100 meter nedför fasaden på en skyskrapa i Västerås. Målet är att slå världsrekordet samt att göra det snabbare än Usain Bolt.

– Mitt mål är att slå världsrekordet i Vertical Run, och att dessutom göra det snabbare än Usain Bolts 9,58 sekunder på 100 meter, men nedför. Riskbedömningen blir mer avancerad i den hastigheten, men jag vill att rekordet ska bli svårslaget, säger Tony Berglund.

Det tidigare världsrekordet i Vertical Run, på 36.25 sekunder, innehas av britten Steve Jones. Världsrekordförsöket övervakas av Guinness World Records egna kontrollanter från London på plats i Västerås.

Genom en ställning på taket förlängs Västerås tredje högsta byggnad och blir 100 meter hög för en dag vilket är den tredje högsta skyskrapan i Sverige. Rekordförsöket sker genom att Tony Berglund använder sig av en militär nedfirningsteknik, som innebär att han springer längs ett rep nedför byggnadens fasad.

Den höga farten på uppemot 90 km/h ger en värmeutveckling på nära 500 grader, som innebär risk för att repet smälter. Därför har en specialkonstruerad kolsyrekyld nedfirningsanordning tagits fram.

Datum och tid: Lördagen den 8 maj klockan 16.00
Plats: ”Skrapan” i centrala Västerås

Förberedelserna inför världsrekordförsöket pågår för fullt just nu. Läs mer på verticalrun.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s