Rapport: Gränslös Turism? Destinationsutveckling i Västmanland

Vi har under en tid haft förmånen att samarbete med en student från KY-utbildningen Affärsturism i Västerås. Studenten har bland annat genomfört en utvärdering av vårt arbete och hur det uppfattas av våra intressenter. Rapporten ”Gränslös Turism” är ett fördjupningsarbete som beskriver hur Turismfunktionen arbetar med destinationsutvecklingen av Västmanlands län.

Sammanfattning
Västmanland – både länet och landskapet – är ett begrepp utan starka eller tydliga associationer på Turistsveriges karta. Var ligger det? Vad kan man göra där? Det är ingen destination med egen lyskraft – image. Oftast är området en transportsträcka som passeras på väg någon annanstans; till Dalarna, Värmland, Stockholm eller Skåne. Är Västmanland som begrepp viktigt för att vara ett attraktivt område att besöka?
Nej, menar många och jag kommer här att belysa den frågan ur olika aspekter samt beskriva vad som görs och kan göras för att utveckla området Västmanland som turistdestination. Litteratur, intervjuer med företagare och organisationer samt egen erfarenhet från Lia på VKL Turism ligger till grund för arbetet.

Om du reser till Alperna för att åka skidor vet du säkert om du befinner dig i Italiens eller Frankrikes alper, men frågan om i vilken kommun är det ganska troligt att du inte kan svara på. Aktiviteten – skidåkning – och optimala förutsättningar för den, transporter samt mat och logi som du är nöjd med är det viktigaste för att din resa blir lyckad.

Vägen till framgång kan vara att utveckla innehållet i ett område; attraktioner och aktiviteter i ett varierat utbud med hög kvalitet erbjudet av engagerade företagare med ett gott värdskap. Att inte begränsa sig till det geografiska området Västmanland som turistmål, kan i själva verket utgöra obegränsade möjligheter till gränslös turism.

Läs rapporten Gränslös Turism. Den föregående utvärderingen finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s