Tyska researrangörer väljer Västmanland – ett detaljerat program!

Arbetet med den stora turistresan till Sverige som Raiffesen Bank kommer att genomföra våren 2011 fortsätter. Vi har tidigare berättat att upp till 200 personer i veckan kommer att anlända till Västerås flygplats och bo på First Hotel Plaza i Västerås under en tioveckorsperiod våren 2011. Nu är ett mer detaljerat program för resan sammanställt.

Programmet innehåller en mängd västmanländska upplevelser vilket kommer att gynna länets besöksnäring på flera sätt. Vid ankomsten kommer gäster att gå en guidad stadsvandring i centrala Västerås. Det är främst de äldre delarna av staden och Västerås domkyrka som anses intressanta. För att tillmötesgå dessa önskemål har en specialanpassad rundvandring utformas av Västerås Turistbyrå. Rederi Mälarstaden anlitas för att besökarna ska få uppleva en båttur på Mälaren. Det är under den dagsutflykten som man kommer att resa med M/S Havsörnen mellan Västerås och Sundbyholm. Återresa till Västerås från utflykten till Sörmland sker med buss. På hemvägen kommer man att stanna vid Kungsbyn, där älgarna är det stora dragplåstret.

Varje lördag under de tio veckor resan pågår kommer gästerna dessutom att kunna välja mellan tre utflyktsalternativ. En av utflykterna går till Drottningholms slott. De andra två alternativen erbjuds besökare som vill se mer av Västmanland. En halvdagsutflykt går till smedjan i Karmansbo. Den ideella förening som värnar om smedjans bevarande har med Thomas Flamme i spetsen planerat en unik upplevelse för de tysktalande gästerna, som kommer att få se en smedja full av aktivitet. De pengar som föreningen tjänar genom arrangemanget kommer att gå till smedjans underhåll och bevarande. Det andra västmanländska alternativet är en heldagsutflykt som börjar med Sala Silvergruva. Besökarna inleder sin resa genom svensk historia med ett besök i 1700-talsmiljö på silvergruvans 155-metersnivå. Därefter går resan ännu längre tillbaka i tiden genom ett besök hos vikingarna på Frösåker Brygga där det bjuds på vikingamiddag och underhållning.

Totalt kommer den stora turistresan att generera ca 50 miljoner kronor till svensk besöksnäring, varav nästan hälften kommer att hamna i Västmanland. En resekatalog som beskriver resan kommer att tryckas i 300 000 exemplar och spridas till Raiffesen Banks kunder. På de 300 bankfilialerna kommer en film om resan att rulla från augusti 2010 till sista februari 2011. Fotografer och filmteam kommer under sommaren. Dessa marknadsföringsinsatser kommer naturligtvis att vara mycket bra för vår region!

Även lokal media har visat ett stort intresse för affären. VLT och Västerås tidning gjorde stora artiklar och TV4 lokalnyheter hade ett långt inslag. Även taltidningen Västmanland och branschtidningen Travel Report gjorde reportage. I Sala Allehanda publicerade man först VLTs artikel och i onsdags när de fick reda på att Sala Silvergruva står med i programmet ett reportage därifrån. Taltidningen i Sala gjorde också en uppföljning i form av en intervju med Information Salas Ida Blixt. Eftersom resan sträcker sig från Västmanland till Västra Götaland ska också en gemensam pressrelease till branschmedia göras inom kort.

Det är vårt samarbete med VisitSwedens B2B-plattform på den tyska marknaden som skapat förutsättningarna för oss att nå den här stora och viktiga kunden. Arbetet sker inom ramen för det av Länsstyrelsen medfinansierade projektet Internationell affärsutveckling utifrån marknadens förutsättningar som Turismfunktionen vid Västmanlands Kommuner och Landsting driver. Affären med Raiffesen Bank är så vitt vi känner till den största enskilda turistresa som någonsin arrangerats från Tyskland till Sverige. Även om vi realistiskt inte kan förvänta oss fler resor av den här enorma volymen så känns det som att vi nu lagt ribban – vi har visat att Västmanland kan locka utländska besökare så nu kör vi hårt och siktar på fler framgångar!

Vill du veta mer? Kontakta Åsa Stanaway på tfn 021-39 79 50 eller via e-post asa.stanaway@vkl.se

One response to “Tyska researrangörer väljer Västmanland – ett detaljerat program!

  1. Pingback: The Essence of Sweden – intensiva förberedelser inför historiens största charterresa | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s