Turismen omsätter nästan 2 miljarder i Västmanlands län

Nu kan vi äntligen presentera de ekonomiska och sysselssättningsmässiga effekterna av turismen i Västmanlands län. TEM (TuristEkonomiska Modellen) 2009 visar bland annat att:

Övernattande och besökare till Västmanland spenderade nästan 2 miljarder kronor 2009 och detta gav upphov till årssysselsättning för 1 704 personer. Omsättningen minskade med 3,4 % och detta berodde nästan enbart på finanskrisen som gav minskat affärsresande och påverkade hotellen negativt. Däremot ökade antalet fritidsgäster mycket och kompenserade en del av det minskade affärsresandet.

För 7-8 år sedan var det dubbelt så många affärsresande än fritidsgäster på hotellen, men de senaste åren har antalet fritidsgäster ökat så mycket att fritidsgästerna nu svarar för 50 % av beläggningen på hotellen. Förutom minskningen av antal övernattningar för affärsgäster så har de återstående också spenderat mindre än tidigare. Detta märks också på minskade logiintäkter för hotellen. Dessutom har omsättningen för ”aktiviteter” ökat med nästan 5 % – med andra ord verkar det finnas fler/bättre anledningar för att åka till vår region.

Utvecklingen i länets kommuner:

Arboga +5 %
Fagersta +1 %
Hallstahammar -8 %
Kungsör +5 %
Köping stora variationer på årsbasis (+ 50 % på sju år för omsättningen).
Norberg -15 %
Sala 0 %
Surahammar 0 %
Skinnskatteberg 0 %
Västerås  -6,7 %

Tyvärr är det många som tycker att turismen är oförändrad eller helst har ökat mycket. En finanskris får dock genomslag och Västmanland påverkas mycket beroende på att flera industrier är kopplade till bilindustrin, direkt eller som underleverantörer. Detta berör främst affärsresandet, men även fritidsresor påverkades, dels av finanskrisen, men också den vädermässigt dåliga sommaren. Med tanke på finanskrisen och hur det borde ha ”slagit” på kommunerna verkar resultatgen inte helt logiska. Bilindustrin har ju påverkats mest av krisen senaste året, men de kommuner som påverkas av detta har ju positiva resultat som kanske beror på ”räddningsarbetet” med många resor och övernattningar som följd.

För länets kommuner och Landstinget innebär turismen en skatteintäkt på ca 385 miljoner. Utvecklingen på länsnivå och i dess kommuner presenteras i enskilda rapporter på vkl.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s