Vouchers skapar fler nöjda kunder & bättre affärer

Ett vanligt problem inom svensk besöksnäring är bristen på bra och prisvärda aktiviteter som är tillgängliga för fritidsresenärer. I Västmanland finns ett stort utbud av upplevelser – utmaningen har snarare varit att de inte varit tillräckligt synliga och köpbara. I sommar kommer det att vara lättare för besökare att köpa västmanländska upplevelser.

Ett 20-tal professionella aktivitetsbolag och besöksmål presenterar nu sina produkter i en gemensam pärm. Alla produktägare som presenteras har gått med på grundkrav som t ex regelbundna, fasta avgångar som även genomförs vid få anmälningar. Pärmen finns på länets turistbyråer och de många av de kommersiella boendeanläggningarna. Tanken är att frontpersonal som möter besökare på dessa platser ska bli mer proaktiva och säljande. Genom pärmen kan personalen på ett lätt sätt att sätta sig in i vad som erbjuds och förmedla detta till besökarna. Alla upplevelser som presenteras i pärmen kan köpas direkt på plats genom vouchers och försäljningsstället får en provision för det de sålt. Detta är ett upplägg som kommer att gynna hela den västmanländska besöksnäringen. Produktägarna får ökade möjligheter att nå ut med sitt utbud. Boendeanläggningarna skapar mervärde för sina kunder och kan dessutom tjäna provision på att sälja in aktiviteter. Besökare får fler och tydligare resanledningar som kan leda till ökade intäkter och fler gästnätter.

Vouchersystemet kan tyckas gammalmodigt – här är det voucherblock och penna som gäller!

Fördelarna med det är att det är lätt för ny och säsongsanställd personal att sätta sig in i hur det fungerar och även små aktörer har möjlighet att delta. Det är ett billigt, snabbt och enkelt sätt att komma igång och få ett nytt, mer affärsmässigt ”tänk” där aktörer inom besöksnäringen börjar sälja varandra. Insatserna har fått mycket god respons.

– Det här kommer att göra att hela besöksnäringen i länet blir mer professionell, Marlène Carlsson på Skinnskattebergs turistbyrå.

– Det här är en mycket bra idé och ett mer internationellt sätt att tänka som vi behöver, Wilma Akkerman, Salbohedgården B&B.

– Jag ser dubbla möjligheter med vouchers. Dels kan jag få mina stuggäster att stanna längre genom att sälja aktiviteter i regionen. Samtidigt säljer andra logianläggningar mina aktiviteter så att jag får fler deltagare på mina turer. Men viktigast av allt är att turisten får en bättre upplevelse när de besöker vårt län, André Axelsson, Björnö stug- & aktivitetscenter.

– Det är klokt att Västmanlands aktörer väljer att arbeta med ett så konkret säljsystem som vouchers, särskilt då man vill öka medvetandet om länet som resmål. Det ger dessutom en ökad service till kunden och en liten vinst till dem som säljer vouchers utan att det drabbar kundens plånbok. Jag kan även se fördelar för vår verksamhet – ju fler som bokar via återförsäljare desto fler inser värdet av den service vi ger. Det blir aldrig dyrare när kunden bokar via återförsäljare än direkt hos leverantör. Som extra bonus får kunderna genuin kunskap om vad som kan passa just dem bäst, Johanna Sandberg Nicolaides, Truly Nordic.

Förhoppningen är nu att den viktiga frontpersonalen som är ansiktet ut mot besökare på våra västmanländska anläggningar ska upptäcka hur lätt och roligt det är att sälja det fantastiska utbud av upplevelser vi faktiskt har!

4 responses to “Vouchers skapar fler nöjda kunder & bättre affärer

  1. Pingback: 2010 in review – This blog is on fire! | Turism i Västmanland

  2. Pingback: The Essence of Sweden – 2010, ett framgångsrikt år | Turism i Västmanland

  3. Pingback: The Essence of Sweden – ny medarbetare och fokuserad utveckling | Turism i Västmanland

  4. Pingback: The Essence of Sweden – ny personal efter sommaren | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s