Landsbygdsutveckling är kul!

Det är kul med landsbygdsutveckling, inte minst om man går den ekoturismutbildning som just nu genomförs i VKLs (Västmanlands Kommuner och Landsting) regi för andra året i rad. Under 2009 genomfördes utbildningen med ett 20-tal entreprenörer. Utbildningen var mycket uppskattad och efterfrågan så stor att man under 2010 genomför en andra vässad omgång. Även denna gång är det ett tjugotal entreprenörer som under tre årstider får hjälp och stöd att utveckla sina företag och ta fram nya arrangemang inom främst natur- och kulturturism.

Utbildningen genomförs på nio dagar under våren, sommaren och hösten 2010 och hålls på plats hos inspirerande ekoturismarrangörer i Västmanland och Bergslagen. Utbildningen sker i nära samarbete med Naturens Bästa och baseras på Ekoturismföreningens utbildningsmaterial. Kursledare är Marcus
Frågor till Henrik Wester

Hur har det gått efter den förra omgången? Henrik: Det ledde till ökat samarbete mellan flera av de deltagande företagen, exempelvis mellan guider och boendeanläggningar.

Hur kan en sådan här utbildning utveckla turismen i Västmanland? Henrik: Vi har fått fler bra produkter och fler företag som är mogna att arbeta på en internationell marknad. Ett par av företagen ansöker nu om att bli certifierade enligt ”Naturens Bästa”, vilket är ett av målen med utbildningen.

Varför den här inriktningen på natur och kultur? Henrik: Det är självklart eftersom vi har vår fantastiska natur och spännande historia att bygga på. Vår natur och historia efterfrågas bland annat av internationella turister. Men det kräver att vi utvecklar högkvalitativa upplevelser utifrån deras önskemål. Det räcker inte med att ”bara” ha råvarorna, de måste förädlas.

Vad har ni förändrat till den här omgången? Henrik:  Vi har blivit tydligare och ställer högre krav på deltagarna att söka och utveckla sina försäljningskanaler.

Certifiering? Henrik: I år räknas kursen som grundkurs inom ”Naturens Bästa”, vilket är ett krav innan man ansöker om att bli certifierad. Det är naturligtvis jättekul och bra för de som deltar.

Kursen har även blivit uppmärksammad utanför länet? Henrik: Vi har sett en stor efterfrågan från flera olika håll. Vi genomför den nu för Siljan Turism AB och fler regioner har visat intresse exempelvis Södermanland, Örebro och Stockholm. Vi ska även köra en kortvariant i Jönköping under hösten.

Hur ser turismen ut i Västmanland om 10 år? Henrik: Jag hoppas att vi, liksom övriga Sverige, har gått ifrån torghandel till produktionsindustri.

Det där kräver kanske lite förklaring. Henrik: Tänk en bil. Du som kund får din nyckel och hoppar in i din nya bil men för att detta ska fungera krävs hundratals underleverantörer som sitter ihop i täta nätverk och en fungerande logistik. På samma sätt måste turistföretagen fungera, i täta nätverk mellan lokala aktörer. Avtal, betalningar o s v ska fungera företagen emellan för att det ska fungera smidigt för kunden oberoende om det är en researrangör eller privatresenär. Detta skapar även fler försäljningskanaler med många ingångar för olika kundgrupper. Någon söker äventyr men får boende på köpet och en annan börjar i boendet men får ett äventyr. Sätten att sälja sina produkter ökar och därmed i slutändan även omsättningen.

Hur arbetar ni vid VKL, Turismfunktionen, strategiskt med turismen i länet? Henrik: Vi arbetar i huvudsak med affärsutveckling och försäljningskanaler, inte traditionell marknadsföring. De marknader vi just nu arbetar med är Tyskland och Holland och vi ska även börja med Storbritannien.

Läs mer om vad som görs för att utveckla landsbygden i Västmanlands län i det senaste nyhetsbrevet från Landsbygdsenheten vid Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s