Härifrån kommer turisten

Vad intresserar utländska turister bland de lokala besöksmålen? Svaren är inte glasklara. Vissa är mer frågvisa än andra, vilket gör att de märks mer. Men tyskar tillhör definitivt de mest nyfikna på våra sevärdheter.

I Västerås domkyrka är de nordiska turisterna möjligen fler än vad som märks.

– Jag tror knappt jag blivit tilltalad på norska eller danska, men på tyska, franska, italienska, spanska och engelska med olika brytningar, säger Lena Lindholm Sköld, domkyrkokaplan.

Många amerikaner besöker Västerås domkyrka och fascineras av hur gammalt allting är.

– De tittar på gravstenarna och reflekterar över att människor begravts långt efter att Västerås domkyrka byggdes, men ändå innan Amerika blev ett land. De snidade skåpen från sent 1400-tal och tidigt 1500-tal fascinerar dem också, liksom att flera hundra år gamla föremål används dagligen, såsom ljuskronor, psalmtavlor och nattvardskärl.

Japaner på affärsresa

Trenden på Turistbyrån är att fler spanjorer kommer dit, även italienare. Under Power Meet kommer alltid många finska raggare.

– Karta, brukar de säga med finsk brytning och vill ha en karta, säger Pernilla Törngren, på Turistbyrån.

Att ABB är stora i Västerås märks tydligt.

– Det kommer jättemånga japaner och kineser hit från ABB och Bombardier som är på affärsresa. Det syns på kläderna. De besökarna är nästan aldrig ute efter information om besöksmål, men vill köpa souvenirer. Små souvenirer, som nyckelringar och askfat köper de ofta, medan amerikanarna ofta köper färre och dyrare saker, som t-shirts och dalahästar.

Pålästa holländare

Anundshögs lämningar från vikingatiden och järnåldern är speciella för amerikaner. Ofta går de med en svensk värdfamilj i form av släkt eller vänner och visas runt.

– Om någonting är 200 år gammalt, så tycker amerikanarna att det är väldigt gammalt och de har inte sett en runsten hemma, säger Bengt Wallén på Badelunda hembygdsförening.

Bengt har märkt att holländare ofta är mycket pålästa, till skillnad från svenskar.

– Jag tror att vi har ett relativt lågt historieintresse i Sverige. Förutom holländare kommer många från England, Tyskland och Italien. Européer dominerar.

Engsö i utländsk veckopress

Till Engsö slott kommer huvudsakligen de utländska turisterna från Tyskland, England, Italien och Polen. Många norrmän stannar till på slottet när de ska resa till Stockholm och Engsö slott gynnas såklart av att ligga nära huvudstaden. Ett par gånger har italienska journalister besökt slottet. Katarina Piper tror att arkitekturen, inredningen och den vackra parken gjort att slottet förekommit både i utländsk veckopress och i utländska tv-inslag.

Läs hela artikeln om länets utländska besökare och tabellerna över utvecklingen i Västerås tidning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s