Seminarium: Modernismen i Bergslagen -Arkitektur i fokus

En betydelsefull del av det svenska samhällsbygget under mellan- och efterkrigstiden skedde på landsbygdens små industriorter. De framgångsrika företagen konkurrerade om den begränsade arbetskraften och ett viktigt verktyg var goda och attraktiva bostäder. Detta ledde på flera håll till högklassig arkitektur av det allra mest aktuella slag. Utbyggnaden skedde över hela landet men blev kanske som tydligast i det industritäta Bergslagen. Här utarbetades nya stadsplaner och här uppfördes arbetarbostäder, offentliga byggnader och ny centrumbebyggelse. Till och med de små gruv- och skogsbyarna fick bostäder av modernaste snitt.

Bakgrunden till temat är den högklassiga arkitektur som går att finna i Bergslagens många små industriorter, vilka annars närmast betraktas som symboler för nedläggning och avfolkningsbygd. Den stora frågan är därför hur vi kan värna denna arkitektur och få dessa orter att utvecklas i framtiden. Är det genom ett ökat medvetande och en ökad attraktivitet med målet att öka inflyttningen? Skall arbetet fokusera på att utveckla dessa platser och miljöer som besöksmål och därmed skapa förutsättningar för entreprenörskap? Eller är det en ”omöjlig” fråga som samhället ser ut idag?

MODERNISMEN BERGSLAGEN – ARKITEKTUR I FOKUS är ett av flera bergslagshistoriska teman inom ramen för BERGSLAGSSATSNINGEN KULTUR OCH TURISM. Detta är en långsiktig särskild satsning på turismdriven tillväxt kring industrihistoriska miljöer. Satsningen är initierad av Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelserna i Bergslagen i samverkan med Uppsala universitet, där Intresseföreningen Bergslaget har det operativa uppdraget.

Tidpunkt: 20-21 oktober 2010

Plats: Folkets hus i Sandviken

Seminariet arrangeras i samarbete mellan Bergslagssatsningen, Länsstyrelsen Gävleborg och Sandvikens kommun. Läs mer i inbjudan och anmäl dig här.

One response to “Seminarium: Modernismen i Bergslagen -Arkitektur i fokus

  1. Intressant! Kanske man ska ta nya grepp och utveckla/komplettera dessa platser med ny och modernare arkitektur.
    /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s