Finns årets Matlandethuvudstad i Västmanland? -nominera din stad!

Nu har din favoritkommun eller favoritort chansen att bli Sveriges första matlandethuvudstad. Runt om i landet arbetar entreprenörer, företag, kommuner och orter målmedvetet för att lyfta fram och profilera sig kring lokal mat.

Detta ligger helt i linje med regeringens vision Sverige – det nya matlandet. För att uppmärksamma all den kreativitet som finns ute i landet och det arbete som bedrivs lokalt för att skapa jobb och tillväxt kring mat kommer en årlig matlandethuvudstad att utses genom en tävling.

Syftet med tävlingen årets Matlandethuvudstad är att visa på de möjligheter som finns att skapa jobb och tillväxt inom ramen för visionen Sverige – det nya matlandet. Dessutom är den ett sätt att lyfta fram det arbete som bedrivs och den bredd som finns över hela Sverige i allt från råvaruproduktion till livsmedelsförädling, restaurang, storkök och unika turistmål.

Vem kan vara med?

Vem som helst är välkommen att skicka in ett bidrag. Det är viktigt att det tydligt framgår vem som är kontaktperson för ansökan.

Ansökan

En ansökan ska kortfattat beskriva varför din favoritkommun eller favoritort ska bli årets Matlandethuvudstad utifrån ett par fastslagna kriterier som anges nedan. Grunden är visionens fem fokusområden: primärproduktion, förädlad mat, offentlig mat, matturism och restaurang. När du skriver ditt bidrag försök i så stor omfattning som möjligt att få med alla dessa områden.

Det är inte längden på ansökan som är avgörande utan motiveringen varför just din kommun eller ort passar så bra in på visionen Sverige – det nya matlandet.

Ansökan ska vara Jordbruksdepartementet till handa senast den 1 september.
Skicka ansökan till:  registrator@agriculture.ministry.se

Kontaktpersoner:

Johan Andersson Anell, Jordbruksdepartementet.
Tel. 08-405 2526

Kriterier

Motivera kortfattat utifrån följande kriterier varför din favoritkommun eller favoritort ska bli årets Matlandethuvudstad:

1) Jobb och tillväxt

Finns det ett särskilt företagsklimat för entreprenörer, företagare och  organisationer som kan bidra till att förverkliga visionen i din hembygd?

2) Vilka styrkor finns idag?

Vad är det som är unikt med din kommun eller ort? Är det den storslagna skogen eller kanske närheten och tillgången till havet? Är jorden extra bördig? Finns det förädlingsföretag som gör något som ingen annan kan göra?

3) Framtidsvision för hur Sverige – det nya matlandet kan utvecklas på din ort

Hur ser framtiden ut? Vad finns det för möjligheter att skapa jobb och tillväxt inom ramen för satsningen på Sverige – det nya matlandet?

Beskriv avslutningsvis kortfattat varför just din kommun eller ort ska utses till årets Matlandethuvudstad!

Vem bedömer din ansökan?

Jury för årets Matlandethuvudstad är jordbruksministerns expertråd som består av experter och entreprenörer som representerar visionens fem fokusområden. Utslagsröst har jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Stockholm i juli 2010
Med vänlig hälsning

Eskil Erlandsson
Jordbruksminister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s