Första utgåvan av magasinet Urkraft – berättelser från Bergslagen!

Utan järnet inget Bergslagen. Utan Bergslagen inget Sverige. Genom det nya magasinet Urkraft vill vi visa nya spännande bilder av Bergslagen. I reportage och berättelser skildras intressanta personer, spännande händelser och unika platser. Urkraft vill helt enkelt kommunicera bilder och berättelser från Bergslagen av i dag, så att läsaren ska se på Bergslagen med nya och fräscha ögon.

Järnet var under 600 år ryggraden i svensk export. Inkomsterna därifrån byggde nationen. Det mesta järnet kom från Bergslagen. Därför finns här i dag ett kulturarv utan motsvarighet med en mängd unika industrihistoriska miljöer. Nu är det nya tider, men arvet finns kvar. Industrins minnen blir en viktig del av det nya och framtida Bergslagen.

Urkraft är en del i arbetet med Bergslagssatsningen Kultur och Turism, som är en kulturturistisk långsiktig satsning på att utveckla ett antal utvalda industrihistoriska miljöer i Bergslagen. Syftet är att göra dem till attraktiva besöksmål som ska ge förutsättningar för entreprenörer att verka i och kring dessa. Intresseföreningen Bergslaget koordinerar satsningen och har gett Offside Press uppdraget att med redaktionell frihet skapa ett magasin om Bergslagen av i dag. Offside Press ger också ut tidskrifterna Filter och Offside, och har belönats med ett antal priser som exempelvis Årets Tidskrift och Stora Journalistpriset. Det andra numret av Urkraft kommer att ges ut under våren 2011.

Hämta dig exemplar på någon av Bergslagsatsningens 13 centrum eller hos medverkande turistbyråer i regionen.

7 responses to “Första utgåvan av magasinet Urkraft – berättelser från Bergslagen!

 1. Pingback: Tweets that mention Första utgåvan av magasinet Urkraft – berättelser från Bergslagen! | Turism i Västmanland -- Topsy.com

 2. JÄTTEBRA magasin! Tack och lov tog jag med tidningen hem efter konferensen på Karmansbo herrgård där den låg utplacerad på varje rum. Annars hade jag nog inte bläddrat in den och hittat så mycket intressant och bra!
  Ännu roligare blev det när jag hittade min vän Lotten Sunna i magasinet! En toppentjej som gör verklig nytta i Bergslagen! Tala om urkraft!

  Tack för ett bra magasin! Fortsätt så!

 3. Pingback: Urkraft och andra bra tidningar | Feel in the Blogg

 4. Joakim Bjerhem

  Hej!

  Bodde och arbetade i Norberg i ca ett och ett halvt år 2009-2010. Stötte på denna tidskrift av en slump eftersom jag är Filterprenumerant. Jag skulle så gärna sprida denna tidning till fler, har redan massa vänner som lånat mitt ex. Kan plantera ett litet frö. Kan man komma över några extra ex, både av första och andra numret?

 5. Pingback: Turism i Västmanland – 2011 in blogging | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s