Utveckla besöksnäringen till en modern industri – dokumentation och utvärdering

Nära 40 personer deltog i kunskaps- och inspirationsdag på Ramnäs hotell och konferens den 12 oktober 2010. Temat för dagen var ”hur besöksnäringen kan utvecklas från traditionell torghandel till en modern och vinstdrivande industri”.

Vad är det som gör skillnaden mellan kommersiell framgång och olönsamma affärer?Varför utvecklas vissa verksamheter och når nya kunder medan andra ”står och stampar”?

Turismfunktionens arbete är framgångsrikt och skapar affärer mellan västmanländska företag och utländska researrangörer. Insatserna leder till bättre produkter eftersom vi lär oss allt mer om vad som efterfrågas och vad som behöver göras för att länet ska kunna utvecklas utifrån de kommersiella villkor som gäller. Om detta och mycket mer berättade vi om under dagen tillsammans med Helene Berg från VisitSweden och Linda Petersson från Ästad Gård.

Internationell affärsutveckling – en väg mot bättre affärer

Hur arbetar Turismfunktionen tillsammans med VisitSweden för att skapa bättre och mer lönsamma affärer för länets turistföretag? Vilka möjligheter finns på utlandsmarknaderna? Hur fungerar samarbetet inom B2B? Vad krävs för ett framgångsrikt arbete? Hur går det i Västmanland – vilka är resultaten?VisitSwedens regionchef för Centraleuropa, Helene Berg och Turismfunktionens internationella säljchef, Åsa Stanaway redde ut begreppen och berättade varför och på vilket sätt man bör utveckla sin verksamhet tillsammans med utländska researrangörer. Läs mer om Turismfunktionens internationella arbete.

Ästad Gård -Can do!

Ästad gård är en anläggning som började med samma förutsättningar som många av anläggningarna i Västmanland – men till skillnad mot dem som inte når framgång har de en ”allt går – attityd”. De är inte rädda för att jobba hårt, de visar att de vill arbeta med researrangörer och lyssnar på deras behov istället för att skapa vad de själva tror skulle funka. Linda Petersson, VD, Ästad Gård berättade om en liten anläggning som vågade satsa, kunde tänka utanför ramarna och hade förmågan att lyssna på vad kunden ville ha. Resultatet blev vinstgivande upplevelser för utländska kunder.

Er försäljning är ert ansvar

Turismfunktionen kan göra mycket, men ni missar affärer… Vem ansvarar för försäljningen hos er och hur kan ni öka er merförsäljning? Henrik Wester och Åsa Stanaway berättade om hur deras dagliga arbete kan te sig, varför länets turistföretag tappar affärer och varför man skall sälja mer till sina kunder.

Dagen blev för många ett tillfälle att skapa nya kontakter och få inspiration och en ”spark att komma igång” med utvecklingen av verksamheterna. Några citat från utvärderingen:

”Det sätter fart… på att göra!”
”Oerhört inspirerande med stor idérikedom”
”Så inspirerande att höra om Ästad gård”
”VisitSwedens presentation var mycket matnyttig”
”Mycket bra att få veta mer om ”bakom kulisserna” och samarbetsformerna mellan VKL och VisitSweden och hur arbetet går till”
”Jag tycker att ni jobbar helt rätt i strategin och att ni uppmanar alla att vara mer professionella. Jag tror att den omognad som man kan uppleva beror på att vi historiskt inte har en turisttradition som t ex i Siljanområdet. Vi måste övervinna detta beteende och då är det jättebra att ni lyfter fram exempel på förbättringar som måste göras. Keep up the good work Henrik, Åsa m fl”.

Ta gärna en titt på presentationen för dagen och läs utvärderingen. Hade du inte möjlighet att delta? Kontakta gärna Henrik Wester på tfn 021-39 79 59 så berättar han mer om dagen och hur ni kan medverka i Turismfunktionens fortsatta arbete.

Glöm inte att skriva in nästa träff i kalendern – väl mött den 19 april 2011!

2 responses to “Utveckla besöksnäringen till en modern industri – dokumentation och utvärdering

  1. Pingback: Tweets that mention Utveckla besöksnäringen till en modern industri – dokumentation och utvärdering | Turism i Västmanland -- Topsy.com

  2. Pingback: Primaleve kulturtjänst: VKL och VisitSweden på Ramnäsgården | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s