Svensk rovdjursturism är underutvecklad och har en potential som inte tas till vara

Svensk rovdjursturism är underutvecklad och har en potential som inte tas till vara. Det hävdar Svenska Ekoturismföreningen. I Finland har rovdjursturismen blivit en mångmiljonnäring och Ulf Lovén, ordförande i Ekoturismföreningen, menar att Sverige har minst lika goda förutsättningar.

– Vi har ett stort vidsträckt land, vi har alla de fyra stora rovdjuren och utlandsmarknaden är långt ifrån mättad, säger Ulf Lovén.

Räknas kringinkomsterna med på orterna där de omkring tio finska företagen finns, så har inkomsterna totalt nu nått över 60 miljoner kronor per år. Företagen erbjuder åtelskådning, det vill säga gömslen i skogen i närheten av platser där kött lagts ut för att locka till sig rovdjur, framför allt björn.

– Till de här platserna kommer under nätterna björnar, vargar och järvar. Vi såg under tre dagar fem-sex björnar, havsörn och lite andra fåglar, säger Johan Nyqvist som är rovdjursförvaltare på länsstyrelsen i Västerbotten och som har varit i Finland på studiebesök.

I Sverige finns ett företag med liknande verksamhet. Anledningen är att entreprenörerna i Finland vågat satsa mer, tror Ekoturismföreningen. Men också för att svenska myndigheter ser björnkött som en livsmedelsprodukt, och oron för spridning av till exempel trikiner gör att det svenska företaget därför får locka med vegetabilier som majs och havre i stället.

– Vi är förhindrade att lägga ut riskavfall, slaktavfall och sådan saker från tamdjur för att locka till sig björn. Och den synen har man inte i Finland och alltså kan man mata dem med det man vill så att säga, säger Johan Nyqvist.

Finska forskare som Ekot pratat med och som följt 150 björnar kring verksamheten i grannlandet, säger att björnarnas vanebeteende mot människor inte förändrats med den växande åtelturismen. Något som annars ofta nämns som motargument i diskussionen. Det finns redan viss svensk vargylningsturism i dag. Och en mer utvecklad åtelturism skulle öka acceptansen för rovdjur i Sverige, tror Ekoturismföreningen.

– Vi har ju exempel på bland annat fårbönder som dels har kostnader och problem med stängslingen när det finns varg, men som samtidigt får en ökad bokning och inkomst genom de engelska och holländska rovdjursturister som kommer, säger Ulf Lovén.

Läs hela reportagen och lyssna till intervjun på Sveriges radio.

One response to “Svensk rovdjursturism är underutvecklad och har en potential som inte tas till vara

  1. Pingback: Tweets that mention Svensk rovdjursturism är underutvecklad och har en potential som inte tas till vara | Turism i Västmanland -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s