Somna till vargens ylande – en internationell sevärdhet

Snön knarrar under fötterna och kolarkojorna ligger vackert nedbäddade i vinterskrud. Det är december, och platsen är Kolarbyn utanför Skinnskatteberg. Som i turistkretsar kallas för Sveriges primitivaste vandrarhem.

– Vi har haft gäster från 72 länder, berättar Markus Eld som startade verksamheten för åtta år sedan.

Nyligen vann projektet Ekoturism i praktikenÅrets Landsbygdprojekt 2010” i hård konkurrens från hela Sverige. Drivande i projektet är Henrik Wester, turismutvecklare Västmanlands Kommuner och Landsting (VKL) och Markus Eld, Skogens Konung.

För åtta år sedan startade Marcus safariturer i skogarna kring Skinnskatteberg. Deltagarna får möjlighet att på nära håll, och i det fria stifta bekantskap med älg, varg och bäver. I samma veva övertog Markus Kolarbyn från Skinnskattebergs kommun.

Det är många utländska turister som söker sig till Marcus vildmarksguidningar.

– De flesta kommer från England och Tyskland, men vi har haft besökare från 72 olika länder. Till och med besökare från Nordkorea har hittat hit.

Nu hoppas Henrik Wester och Markus Eld på fler entreprenörer i branschen. Ett problem för Markus är att han får tacka nej ibland på grund av att utbudet är begränsat.

– Jag har förfrågningar från grupper som vill utöka med fiske och vandringar med mera. Men det behövs fler samarbetspartner i olika nischer, behovet finns och är akut. Det saknas inte råvara eller kunskap, det är engagemang som fodras.

Det skriver Henrik Wester under på, och hoppas nu bland annat på deltagare från Ekoturism i Praktiken.

– Våra besöksmål i skogarna kring Skinnskatteberg håller världsklass, men ”knatteklass” i Sverige i antalet besökare. Det ska vi ändra på i framtiden, med hjälp av fler hungriga och kunniga entreprenörer som Markus Eld…

Läs hela artikeln i Västerås Tidning på sidan 27.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s