Flyget visar vägen i turistnäringens tillväxtprognos 2011

Resandet till, från och inom Sverige samt antalet gästnätter beräknas öka med 2 procent under 2011. Den prognosen gör Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) genom ett index som lanserades igår. Prognosen som visar en stark ökad efterfrågan på flyg och gästnätter ger en tydlig signal om att svenskarnas konsumtion av resor ökar kraftigt, framför allt privatkonsumtionen, men även affärsresandet.

RTS index baseras på volymer från alla trafikslag samt antal gästnätter. Data från befintliga statistikunderlag sammanställs och analyser görs sedan utifrån bland annat långa trender som exempelvis resvanor och korta faktorer som valutaförändringar, disponibel inkomst, arbetsmarknad och kapacitet inom näringen.

Utfallet för det tredje kvartalet 2010 visar att det totala resandet och boendet hamnar på en rekordnivå jämfört med motsvarande period 2009, men med stora skillnader mellan trafikslagen. Flygresenärerna ökade med hela 12 procent och gästnätter med 6 procent under Q3, medan tåget minskar med en procent och resande via bil och rederier kvarstår oförändrad.

– Vi ser en spännande utveckling för 2011. Prognosen visar att resor och övernattningar sammantaget kommer att öka med 2 procent. Positivt och anmärkningsvärt är att alla parametrar pekar på tillväxt, dvs. att resor med tåg, flyg, rederier, bil och även övernattningar i Sverige kommer att öka. Det som kan vara ett orosmoln är att den internationella finansiella oron sprider sig, vilket kan ha en negativ inverkan på framtiden, säger Björn Arvidsson.

– Att flyget visar vägen för tillväxt är något av ett trendbrott. Det här innebär att det internationella resandet ökar och nu måste flygbolagen öka både antalet turer och införa nya linjer. Om nu dessutom några av våra viktigaste marknader, som Tyskland, Frankrike och England, åter visar framtidstro och tillväxt så kommer det även att få positiva effekter på resande till Sverige under år 2011, säger Jan Lundin, VD, RTS .

RTS Index publiceras kvartalsvis, med syfte att tillhandahålla alla rese- och turistnära verksamheter ett prognosverktyg som förutser, underlättar och berättigar planerade satsningar och investeringar i näringen. Läs rapporten här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s