Vintern är exotisk för våra utländska gäster

Många förknippar nog ordet exotiskt med vita sandstränder, palmer och kristallklart ljummet vatten. För ett gäng holländare som befinner sig på fjärden strax utanför Granbo, på Björnön är den svenska vinter med snö, is och kyla –exotisk. De är på en dagsutflykt som innehåller pimpelfiske och korvgrillning som sedan rundas av med bastu och middag.

– Det är en helt perfekt dag att vara ute på, i Holland har vi inga ”ordentliga vintrar” så det är kul att få uppleva det här, säger Menzo Meijer. Han säger också att det är första gången han är i Sverige vintertid och han tycker det är vackert och lite ”exotiskt”.

Eventet är ordnat av André Axelsson som tillsammans med sin mamma Ingegerd Axelsson driver Björnö Stug & Aktivitetscenter. Inför vintersäsongen har de också ett samarbete med Färnas Hjärta som bedriver Hotell och konferens samt Edens Garden Bed & Breakfast.

– Vi tycker det här är ett bra sätt att kunna erbjuda våra gäster aktiveter och få upptäcka den svenska naturen berättar Marnix Bilj som tillsammans med Joyce Goes driver Färnas Hjärta. Vi jobbar redan idag mycket med olika aktiviteter, men många som bor hos oss gör det mest för övernattningen i sig. Det här är ett sätt att föra folk samman och göra det hela till en upplevelse, fyller André Axelsson, Björnö Stug & Aktivitetscenter, i.

Under vinterhalvåret går det bland annat att pimpla, grilla korv, basta, åka långfärdsskridskor, pulka, spark med mera. Under sommarhalvåret är det framför allt kanot och kajakpaddling som gäller, men det finns planer på att börja med Geocaching.

Trots att det nappar dåligt när Västerås Tidning är och hälsar på är deltagarna nöjda med dagen och en av deltagarna Irene Goes, säger att det har varit en mycket speciell upplevelse och är lättad över att det inte är ”så kallt”.

Än så länge har det varit många holländska gäster, men de mest långväga besökarna har kommit från Indien och Kina. Om allt går enligt planerna kommer vinteraktiviteterna pågå under vecka fem, åtta och nio och bokningar kan göras av både mindre och större sällskap och aktiviteterna anpassas efter gästernas önskemål och ålder.

– Förhoppningen är att det här ska sprida sig och att allt fler som hitta hit och till sommaren kommer vi fortsätta vårt samarbete med Färnas Hjärta och Edens Garden, avslutar André och återgår till att hålla efter elden så gästerna kan grilla korv innan det är dags att återgå till pimpelfisket.

Text & bild: Victoria Holmgren, Västerås Tidning

victoria@vasterastidning.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s