Svensk safari lockar allt fler

Stora svenska djur som älgar, björnar, vargar och örnar lockar allt fler besökare. Vinterns skånska örnhelger är fullbokade, Dalarnas vargar lockar engelska grupper, fågelskådare från USA kommer till Västmanland för att titta på ugglor och hackspettar, och sommarens björnskådning i Hälsingland är redan bokad till 80 procent.

Volymerna är fortfarande små, men trenden desto tydligare. Under de senaste tio åren har en rad professionella vilt- och fågelskådningsarrangörer vuxit fram runt om i Sverige. Leder utvecklingen gör ett antal ekoturismarrangörer, vilka i stort sett alla har valt att kvala in i Naturens Bästa. De flesta startade sin verksamhet efter millenniumskiftet, och bara något enstaka företag kom igång redan på 90-talet.  

Birdsafarisweden är Sveriges största arrangör när det gäller besökande fågelskådare från andra länder. Inledningsvis dominerade engelsmännen, men även tyskar, holländare och fransmän lockas hit av Västmanlands breda utbud av hackspettar och ugglor.

– Nu i år kommer också våra första grupper från Nordamerika, och jag är faktiskt förvånad över att inte fler har insett vilken kommersiell potential som finns i att skåda djur, säger Daniel Green som sysslat med kommersiella fågelresor i åtta år.

Landets kanske mest kända safariguide är Marcus Eldh och hans företag Skogens Konung. Marcus inspirerades av turismen kring orangutangerna på Sumatra, och bestämde sig 2002 att göra samma sak med svenska älgar. Att kvala in till Naturens Bästas blev ett sätt att affärs- och produktutveckla verksamheten, och ett antal år och flera fina utmärkelser senare står nu även varg- och bäversafari på menyn. Tusentals gäster från mer än 70 olika länder har blivit guidade i skogarna runt Skinnskatteberg och för dessa framgångar premierades Skogens Konung med ekoturismpriset 2009.

– Det är minst lika exotiskt att se en svensk varg eller björn som bergsgorillor i Afrika, konstaterar Marcus Eldh och tillägger.

– Ekoturism ger våra stora däggdjur ytterligare ett värde och ökar deras status.

Läs mer på: http://www.naturensbasta.se/nyheter/detalj.asp?ID=565&AktivMeny=500&AktivUnderMeny=525.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s