2010 var ett händelserikt år – Verksamhetsberättelsen ”avslöjar” allt

Syftet med verksamheten är att verka för en väl utvecklad och ökande besöksnäring i Västmanlands län och i Stockholm-Mälardalsregionen. Detta ska ske genom stödjande och initierande aktiviteter för berörda aktörer, både privata som offentliga, på lokal, regional och nationell nivå.

Verksamheten innefattar en turismutvecklare på heltid, en informatörstjänst på 20 procent och en projektanställd internationell säljare på heltid. Turismfunktionen arbetar på uppdrag av länets kommuner och Landstinget i Västmanland, vilka finansierar verksamheten med ett årligt anslag på 2 miljoner. Den offentliga medfinansieringen uppgick till 741 000 kr och den privata till 202 000kr. För produktionen av upptäckarmagasinet Visit Västmanland och länskartan tillkommer offentlig finansiering motsvarande 207 000 kr och privat motsvarande 413 000 kr. 

2009 motsvarade besöksnäringen i Västmanlands län nästan 2 miljarder kronor och detta gav upphov till årssysselsättning för ca 1 700 personer. Omsättningen minskade med 3,4 % i jämförelse med föregående år och detta berodde nästan enbart på finanskrisen som gav minskat affärsresande och påverkade hotellen negativt. Däremot ökade antalet fritidsgäster mycket och kompenserade en del av det minskade affärsresandet. För 7-8 år sedan var det dubbelt så många affärsresande än fritidsgäster på hotellen, men de senaste åren har antalet fritidsgäster ökat så mycket att fritidsgästerna nu svarar för 50 % av beläggningen på hotellen. Den ekonomiska och sysselsättningsmässiga utvecklingen (TEM) för 2010 redovisas senare under våren. Under 2010 gjordes det totalt 620 000 övernattningar på länets hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser. Antalet övernattningar motsvarar en minskning med 6 %. Övriga län inom Stockholm-Mälardalsregionen ökar med 1-7 %. Av våra nordiska grannländer står Finland för den största andelen gästnätter. Våra största europeiska marknader är Tyskland, Storbritannien och Nederländerna.

Under det gångna året har vi fortsatt att utveckla vårt strategiska vägval för kommersiell affärsutveckling. Viktiga insatser var bland annat genomförandet av Ekoturismutbildningen, utökningen av vårt internationella arbete och förstudien för internationell affärsutveckling tillsammans med länen inom Östra Mellansverige. Speciellt roliga händelser var t ex att Ekoturismutbildningen utnämndes till Året landsbygdsprojekt 2010 av Landsbygdsnätverket och att Sala Silvergruva utnämndes till årets Natur- och kulturupplevelse av STF. Västeråsaren och äventyraren Tony Berglund kom med i Guinness Rekordbok genom sitt Vertical run nedför Skrapan i Västerås. Den absolut största händelsen var förstås när vi tillsammans med Västsvenska Turistrådet i tuff konkurrens av bland andra Stockholm lyckades få kontraktet på den stora affären med Raiffeisen Bank. Detta skedde i nära samarbete med VisitSweden och är den så vitt vi vet den största enskilda charterresa som arrangerats i Sverige…

Läs mer i Verksamhetsberättelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s