Utländska besökare förväntas öka med 80 procent år 2020

Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) presenterar en trendanalys där det totala antalet besökare beräknas öka med över 50 procent fram till år 2020. Svenska fritidsresenärer och utländska besökare kommer att stå för tillväxten både i antal och i omsättning. Analysen visar att hotellinvesteringar och nya flyglinjer är kritiska faktorer för att nå det beräknade tillväxtmålet för turistnäringen år 2020.


Turistnäringen har gemensamt tagit fram en nationell strategi och vision att fördubbla turismens omsättning till 500 miljarder till år 2020. Enligt framtagen trendanalys krävs det en årlig tillväxt om 6,4 procent i genomsnitt för att nå tillväxtmålet och tillväxttakten måste fördubblas från 11 till 22 miljarder om året i omsättning. Syftet med analysen är att visa vilka turistsegment som måste växa för att nå visionen och vilka eventuella konsekvenser det kommer att få på befintlig kapacitet gällande trafikslag och boendeformer.

Enligt framtagen trendanalys beräknas antalet svenska fritidsresenärer att växa med 50 procent i volym och antalet internationella besökare med 80 procent i volym. Antalet svenska affärsresenärer beräknas däremot inte att växa nämnvärt.

Analysen pekar på kapacitetsproblem när antal resor och övernattningar i Sverige ökar. Kritiska faktorer är bristande hotellkapacitet och flygförbindelser där det krävs insatser och investeringar redan nu för att ta emot de nya besökarna. Sjöfart och järnväg är inte lika kritiska faktorer för tillväxten.

Prognos antalet resor och gästnätter år 2020
Luftfart: + 33 procent
Sjöfart: + 22 procent
Järnväg: + 23 procent
Gästnätter: + 36 procent

Om utvecklingen följer den beräknade tillväxtkurvan så kommer turistnäringen att omsätta drygt 500 miljarder kronor och uppnå en total ökning på 105 procent år 2020. Utländska besökare står för över hälften av omsättningen.

– Det här är en ögonöppnare. Internationell tillgänglighet i hela landet är avgörande. Analysen visar att en fördubblad omsättning 2020 är möjlig, men att det krävs kraftfulla åtgärder. Hotellrum i storstadsområden kommer inte att räcka till och tillväxt måste ske utanför storstadsområden. Eftersom utländska turister beräknas öka med 80 procent så krävs även förstärkt flygtrafik mot Europa, nya långdistanslinjer och europiska flyglinjer direkt till flygplatser i hela Sverige. Beslut om investeringar måste ske nu för att ha effekt under perioden fram till 2020, säger Jan Lundin, VD RTS.

Läs hela rapportern här.

Läs mer om den nationella strategin på www.strategi2020.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s