Tre intensiva dagar för hållbar besöksnäring!

I söndags inleddes en tre dagar lång och mycket lärorik rundresa inom ramen för projektet Hållbar Besöksnäring som Västmanland/Sörmland deltar i tillsammans. Rob Cullen från Visit Scotland och Christian Åberg som leder projektet på nationellt plan var på besök.

Rob Cullen är Quality Advisor Manager för Visit Scotland och har anlitats för att dela med sig av sina gedigna kunskaper om kvalitetssäkring. Skottland har ett av världens bästa kvalitetssäkringssytem för företag inom besöksnäringen och är en av de internationella förebilderna när vi nu arbetar på att ta fram en svensk modell.

Under besöket fick vi möjlighet att bland annat möjlighet testa  kategorisering av småskaligt boende i praktiken. Ett antal mindre boendeanläggningar i Västmanland och Sörmland besöktes. Två hemliga besök inom kategorierna boende och attraktion genomfördes också. Det var mycket lärorikt att se hur ett sådant besök går till och hur enormt professionell Rob Cullen var i sin efterföljande rådgivning till dessa företag. Syftet med hemliga besök är att identifiera möjligheter till förbättringar utifrån ett kundperspektiv och genom rådgivning hjälpa företag att uppnå en högre grad av nöjda kunder – och därmed förstås även ökade intäkter!

En av höjdpunkterna på det tre dygn långa besöket var det öppna seminarium som hölls i Eskilstuna under måndagen. Nästan 40 intresserade företagare, tjänstemän och politiker lyssnade på Christian Åberg som berättade om arbetet med att ta fram en svensk modell och Rob Cullen som visade hur de arbetar i Skottland.

Arbetet fortsätter nu under ledning av initiativtagarna Västsvenska Turistrådet och i samarbete med Visit Scotland, Tillväxtverket, VisitSweden, Statens Fastighetsverk och de tre särskilt utvalda pilotregionerna Västmanland/Sörmland, Småland och Jämtland/Härjedalen.

Ta gärna en titt på presentationerna från seminariet
Hållbar besöksnäring
VisitScotland Quality Assurance
Quality Assurance – Assessment Process
Introduction to QA Scoring
Small Serviced Example Scottish GradingSheet

I Västmanland/Sörmland är Åsa Stanaway projektledare och hon tar gärna mot frågor och synpunkter på:
Telefon 021-39 79 50
E-post asa.stanaway@vkl.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s