Fortsatt optimism hos turistföretagare

Över 80 procent av landets turistföretagare är positiva till den ekonomiska utvecklingen och var fjärde turistföretagare planerar att nyanställa. Det visar 2011 års konjunkturbarometer som presenteras av RTS, Rese- och Turistnäringen i Sverige.

Under de senaste tio åren har turistsektorn bidragit med nästan 31 300 nya jobb, en ökning med 24 procent enligt Tillväxtverkets rapport som presenterades den 22 juni. Turismens omsättning har ökat för varje år och landade 2010 på 255 miljarder. Antalet internationella besökare ökade också förra året och exportvärdet var rekordstort.

Konjunkturbarometern visar också att företag i rese- och turistnäringen vill fortsätta att växa. Hela 84 procent av landets företagare ser positivt på den ekonomiska utvecklingen, en ökning med 14 procentenheter jämfört med 2010.

Precis som förra året är lönsamhet och tillväxt de frågor som företagen anser vara viktigast. Infrastruktur rankas som den tredje viktigaste frågan och ökar jämfört med 2010. Det största hindret för tillväxt är begränsad tillgång till kapital. Däremot har företagarnas kunskap ökat om vilket stöd de kan få när det gäller: företagsutveckling, offentliga finansieringsstöd och privat finansiering.

Sverige behöver fler internationellt konkurrenskraftiga turistprodukter. Vi behöver även öka tillgängligheten för utländska besökare till regioner utanför storstadsområdena. Det är avgörande för en växande turistnäring som ger välstånd och sysselsättning i hela vårt land, säger Jan Lundin, vd på Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s