Utländska besök ännu på rekordnivå trots svag turistsommar

VisitSweden konstaterar en något svagare sommar för turism från utlandet, med 1,3 procent färre övernattningar än 2010. Samtidigt ligger resandet från utlandet under januari till och med augusti kvar på ungefär samma rekordnivåer som 2010. Norge, som är Sveriges största utlandsmarknad, ökar något och Tyskland, som är näst störst, ökar med 1,5 procent.

Både intäkterna från utländsk turism och antalet övernattningar från utländska besökare har ökat stadigt de senaste åren. Jämfört med förra årets rekordsommar minskade dock de utländska övernattningarna med 1,3 procent på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor och lägenheter under juni, juli och augusti 2011.

– Vi ska vara ödmjuka och avvakta höstens utveckling innan vi drar slutsatser om det blir ett positivt eller negativt år för utländsk turism i Sverige. Men om resultatet för januari till och med augusti håller i sig får vi ett år som ligger på samma nivå som rekordåret 2010, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden.

– Vi har haft en regnig sommar i Europa, då många resenärer har prioriterat mer solsäkra destinationer. Andra orsaker kan vara en osäker konjunktur, då många drar ner på sin konsumtion, säger Thomas Brühl. Samtidigt är det glädjande att de många norska och tyska besökarna ökade även i sommar.

Fakta
Ökning/minskning av övernattningar på VisitSwedens prioriterade utlandsmarknader (avser övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor och lägenheter under perioden juni, juli och augusti 2011, jfr 2010)

Norge              + 0,7 procent
Finland            – 6,2 procent
Danmark            – 17,4 procent
Ryssland           – 9,9 procent
Tyskland           + 1,5 procent
Nederländerna      – 15,4 procent
Storbritannien     – 3,2 procent
Frankrike          – 4,8 procent
Spanien            – 6,9 procent
Italien            – 5,1 procent
USA                + 5,4 procent
Kina               + 45,1 procent

Läs hela artikeln på travelreport.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s