Sverige riskerar att halka efter

Vi har ett av världens bästa utbud av ekoturism, men det syns knappast på en internationell arena. När andra länder storsatsar och lägger i en högre växel, riskerar Sverige att hamna på efterkälken. Det menar ekoturismkonsulten Neil Rogers med över 20 års erfarenhet av naturbaserad turism både i Sverige och utomlands.

I somras berättade Naturkompaniets kundmagasin 365 historien om engelsmannen Neil Rogers försök att sätta Sverige på kartan med hjälp av en kajakled i Stockholms skärgård. Idén kom från amerikanska Outside Magazine, där man hade listat världens 20 bästa kajakleder och i den uppställningen fanns inte Sverige med. Därför började kajakentusiasten Neil Rogers utforska lämpliga sträckningar, rastplatser, skärgårdskrogar och logialternativ. Han fann möjligheter i världsklass, men också en hel del problem som för höga bryggor, brist på uppläggningsplatser, men framför allt ett ointresse från i stort sett alla som kunde dra nytta av kajakleden. Det blev inget då och kajakleden saknas än idag… //

//… Neil Rogers summerar situationen.
– Det gäller att skapa upplevelser som når ut till den internationella marknaden. Inte ens Kungsleden är särskilt känt utomlands! I Sverige finns fantastiska naturupplevelser som folk skulle vara beredda att betala för, om de bara kände till dem. Utvecklingen går snabbt och länder som satsar mer på ekoturism kommer ikapp och drar ifrån.

Svensk natur är en av våra starkaste turistmagneter runt om i världen. Vi har också ett av världens bästa utbud av ekoturism. Men det räcker inte menar Neil Rogers när våra konkurrenter är bättre på att synas, paketera och göra affärer på en global marknad.

Läs hela artikeln på ekoturism.org.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s