Yellowstones vargar värda miljoner

Den världsberömda nationalparken Yellowstone är delstaten Wyomings främsta turismmagnet. Parken är känd för ett spännande landskap, bubblande vulkanisk aktivitet, grizzlybjörnar och på senare tid även varg. Enligt en studie från 2005 bidrar Yellowstones vargar årligen med turismintäkter på drygt 150 miljoner kronor.

Wyoming i nordvästra USA är en av landets till ytan största stater, samtidigt som delstaten med drygt en halv miljon invånare är landets minst befolkade. Turismen är viktig för Wyoming och under 2008 noterades över sju miljoner övernattande besökare och sammantaget beräknades turismen omsätta över 18 miljarder kronor. Nästan en tredjedel av delstatens besökare uppgav också att man deltog i någon form av viltskådning och hälften av de tillfrågade svarade att man hade besökt någon nationalpark eller reservat.

Delstatens främsta attraktion är givetvis världens första nationalpark Yellowstone, som lockar med ett fascinerande landskap, heta källor, gejsrar och ett storslaget djurliv. Den världsberömda nationalparken, som instiftades redan 1872, bjuder på en imponerande fauna med bland annat grizzlybjörn, varg, bisonoxar, älgar, svartbjörn och olika sorters hjortar. Att spana efter vilda djur är den näst mest populära aktiviteten bland parkens besökare, och enligt en besöksundersökning från 2005 deltog 85 procent i någon form av fågelskådning, viltsafari eller naturfotografering. Samma undersökning visade att besökarna helst vill få se grizzlybjörn följt av just parkens vargar. Under vintern, då vargflockarna är som lättast att observera, angav nästan 60 procent av besökarna att de kom till Yellowstone för att i första hand få se eller höra varg.

Samma undersökning visade också att en tredjedel av besökarnas utgifter spenderades i områdena runt nationalparken, och studien uppskattade att vargarna årligen bidrar med turismintäkter på drygt 150 miljoner kronor.

Vill du veta mer om rovdjursturism och viltskådning? Missa då inte Large 2012 den 31 januari!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s