Stort intresse för ekoturismutbildningar

Viljan att vidareutveckla traditionell naturturism och satsa på ekoturism ökar. Nyligen rullade två fullbokade ekoturismutbildningar igång i Närke och Sörmland. Nu i januari startar en föreläsningsserie för företag i Uppland och runt Stockholm och en fjärde utbildning i ekoturism kommer att genomföras i Östergötland i vår.

Intresset för det prisbelönta utbildningskonceptet ”Ekoturism i praktiken” växer i Mellansverige. Bakom kursen i ekoturism, som pågår under ett par månader, står Marcus Eldh och Henrik Wester, som båda är ledamöter i Ekoturismföreningens styrelse. I slutet av hösten rullade två fullbokade utbildningar igång med bortåt 30 deltagare i Närke och Sörmland.

I Närke stöds satsningen av länsstyrelsen i samverkan med Örebrokompaniet.
– Vi har dragit slutsatsen att vi måste satsa både tid och pengar på att skapa bättre förutsättningar för företagen som arbetar med naturturism och för miljömässigt hållbar turism, säger Anita Norén, chef för samhällsavdelningen på länsstyrelsen i Örebro.

Björn Fransson, turistchef på Örebrokompaniet, tillägger.
– Ekoturism är en framtidsbransch och vårt län har en enorm potential att locka stora mängder besökare från kontinenten. Därför är den här omvittnat högklassiga utbildningen mycket välkommen.

I Sörmland har nu runt 15 företag påbörjat ekoturismutbildningen ”ECO-doing business naturally”, som är ett samarbete mellan Sörmlands turismutveckling och Ekoturismföreningen.

– Här i Sörmland erbjuder vi även företagarna möjlighet att bli granskade och certifierade enligt Naturens Bästa. Detta ger företagen en kvalitetsmärkning och därmed konkurrensfördelar, säger Pernilla Nordström, projektledare på Sörmlands turismutveckling.

Nu i januari startar dessutom en liknande utbildning för företag i Uppland och Stockholm. Här finns fortfarande några platser kvar till sex olika utbildningsdagar kring ekoturism, paketering, lönsamhet, marknadsföring, export och kvalitetssäkring.

Marcus Eldh, är kursledare i Närke och Sörmland och medverkar även som föreläsare i Uppland, summerar det växande intresset.
– Den här gången har vi ställt högre krav på de deltagande företagen. Något som vi märker genom ett större intresse för kursens innehåll och att många frågar om ekoturismmärkningen Naturens Bästa.
– Nyligen blev det också klart att vi genomför en kortare variant av ”Ekoturism i praktiken” i Östergötland. Så det är uppenbart att ambitionen att utveckla mer ekoturism och göra svensk naturturism mer professionell och konkurrenskraftig bara ökar runt om i Sverige.

Attraktivare naturturism runt Stockholm
Örebro län storsatsar på ekoturism
Satsning på ekoturism i Sörmland
Ekoturismutbildning prisades med ullbagge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s