Tankesmedja om naturturism

Naturvårdsverkets årliga tankesmedja kring friluftsliv handlar i år om natur- och kulturturism. Under två dagar i mitten av mars behandlas naturturismens villkor, potential och utmaningar i olika föreläsningar. Dessutom är Ekoturismföreningen med och organiserar flera av konferensens viktiga workshops om naturturismens framtid.

Under de senaste tio åren har svensk turism vuxit med 70 procent, och inför år 2020 är ambitionen att fördubbla dagens omsättning till 500 miljarder kronor. Vår natur är en av våra viktigaste reseanledningar, inte minst på en internationell marknad, och svensk natur- och ekoturism har under det senaste årtiondet på allvar tagit plats på scenen.

Naturturismen är en framtidsbransch med stor potential, men där utvecklingen hämmas av dålig lönsamhet, illa anpassade regler, högt skattetryck, avsaknaden av nationella strategier och brist på kunskap och kompetens bland många beslutsfattare och nyckelpersoner. Det är också en bransch som är extremt beroende av framgångsrik samverkan med en lång rad aktörer.

– Ekoturismföreningen har varit djupt involverad i planeringen av årets tankesmedja. Vi har varit med och utvecklat programmet, och vi ser konferensen som ett gyllene tillfälle för Sveriges naturturismföretagare att vara med och påverka framtiden. Dessutom är det en möjlighet till dialog med många viktiga nyckelpersoner inom offentlig sektor som kommuner, länsstyrelser och olika myndigheter, säger Ulf Lovén Ekoturismföreningens ordförande.

Ur programmet:
• Staten och kapitalet – naturupplevelser som näring. Peter Fredman, professor i naturturism.
• Vision 2020 – naturturismen när turismen ska fördubblas. Magnus Nilsson, Svensk Turism.
• Ett första bokslut inför framtiden. Ulf Lovén och Staffan Widstrand, Ekoturismföreningen.
• En lång rad workshops kring ämnen som turism i skyddad natur, samverkan för utveckling, regler, skatter & lönsamhet, infrastrukturens betydelse, kvalitetssäkring av turism, allemansrätten, samverkan mellan kommersiella, ideella och offentliga aktörer och mycket mer.

Plats:  Djurönäset, strax norr om Stavsnäs öster om Stockholm.
Datum:  14 – 15 mars 2012
Program: Tankesmedjans hela program finns på Naturvårdsverkets webbplats.

Sista anmälningsdag är 10 februari 2012. Anmäl dig online på Naturvårdsverkets webbplats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s