Rekordsiffror för flyget i turistnäringens tillväxtprognos 2012

Resandet till, från och inom Sverige samt antalet gästnätter beräknas öka med 1 procent under 2012. Den prognosen gör Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) genom ett årligt index för det totala resandet och boendet i Sverige. Prognosen visar framför allt en fortsatt stark efterfrågan på flygresor trots det osäkra konjunkturläget. Precis som under det senaste året kommer svenskarnas konsumtion av resor att öka. Svenskarna reser mer än någonsin tidigare.

– Att flyget slår alla rekord trots vår oroliga omvärld är anmärkningsvärt. Under 2011 passerade antalet flygpassagerare 30 miljonersgränsen, något som skapar positiva svallvågor för hela den svenska turistnäringen. Med expansion av flyglinjer och ökad internationell tillgänglighet ökar tillströmningen av besökare till hela landet, säger Jan Lundin, vd, Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Tillväxtprognosen baseras på ett index med volymer från alla trafikslag samt antal gästnätter. Data från befintliga statistikunderlag sammanställs och analyser görs sedan utifrån bland annat långa trender som exempelvis resvanor och korta faktorer som valutaförändringar, disponibel inkomst, arbetsmarknad och kapacitet inom näringen.

Utfallet 2011 visar att det totala resandet och boendet hamnar på en rekordnivå jämfört med 2010, dock med stora skillnader mellan trafikslagen. Flygresenärerna ökade med hela 12 procent, personbilstrafiken ökade marginellt medan övriga transportslag samt gästnätter minskade. Tillväxtprognosen för 2012 visar att resor och övernattningar sammantaget kommer att öka med 1 procent och att det åter är flyg som står för den största ökningen, dock på en lägre nivå än 2011.

– Vi ser en osäker utveckling för 2012 där flera europeiska nationer ännu inte har genomfört nödvändiga åtgärder för att balansera sin budget. Därför är det svårt att förutse hur både privat- och affärsresandet kommer att påverkas från dessa länder. Positivt och anmärkningsvärt är att vi svenskar reser mer än någonsin och vi verkar närmast opåverkade av konjunkturläget och omvärldshändelser, säger Björn Arvidsson, analysansvarig för Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Läs mer i rapporten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s