Twitterkontot @sweden har blivit en internationell framgång

För fyra månader sedan nylanserade Sverige Twitterkontot @sweden. Strategin är att vanliga svenskar tar över Sveriges officiella Twitterkonto varje vecka och twittrar i namnet Sverige. Det har resulterat i 9 000 tweets och antalet personer som följer kontot har ökat från 8 000 till 28 000 personer. VisitSwedens och Svenska institutets initiativ Curators of Sweden har uppmärksammats över hela världen och blivit en stor framgång.

Sedan december 2011 har 18 svenskar varit ansvariga för @sweden. Bland annat har en fårbonde, en lesbisk lastbilschaufför, en kvinnlig präst och en svensklärare twittrat om sitt liv och sin vardag från @sweden. Den ocensurerade öppenheten och modet att släppa kontrollen har skapat stor uppmärksamhet på Twitter. Men också nyhetsinslag i CNN, BBC och Fox News, artiklar i Boing Boing, Mashable, Al Jazeera, Washington Post och Vogue Italia tillsammans med artiklar av Reuters och AP har spridit nyheten över världen. Hittills har initiativet nått människor i 120 länder och fått nio efterföljande initiativ.

– Sverige är ett öppet samhälle och vill visa samma transparens i vår officiella Twitternärvaro som vi har i andra kanaler inom VisitSweden. Genom en nära dialog med målgruppen har vi visat att vårt innovativa tänkande har skapat ett ökat intresse för Sverige. ”Curators” har skapat en nyfikenhet på Sverige och allt som vårt land har att erbjuda, säger Maria Ziv, marknadsdirektör på VisitSweden.

Huvudstrategin i detta projekt är att en enstaka röst inte kan representera hela Sverige och beskriva vad Sverige och svenskarna står för. Sveriges rika och diversifierade kultur kan genom Twitterkontot förmedlas på ett personligt sätt till en stor internationell målgrupp och skapa en genuin dialog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s