Allt fler utländska turister vill ta del av unika upplevelser i svensk natur

Skåda havsörn eller en skygg björn. Allt fler utländska turister kommer till Sverige för att ta del av unika upplevelser i den svenska naturen. Hur ser framtiden ut inom rovdjursturismen? Möt arrangörerna som arbetar för en ökad aktivitet i våra svenska skogar.

– Nu vill man skåda vilda djur även i Sverige. Vår mest typiska gäst har redan sett tigrar i Indien och elefanter i Kenya, säger Marcus Eldh, vildmarksguide på WildSweden när vi talas vid.

Sedan 2003 förmedlar Marcus naturupplevelser som älg- och vargsafari på olika platser i Mellansverige. 60 procent av gästerna är utländska besökare och majoriteten kommer från ett europeiskt land. Från starten har gäster från totalt 75 länder upplevt safariturer i hans regi. Förra året kom cirka 700 gäster under perioderna januari till mars och maj till september. Typiska gäster är vuxna par utan barn.

– Vi är på rätt väg och det är mycket internationell press som skriver om oss. Här i Sverige har man börjat förstå att vi inte bara kan marknadsföra en vandringsled, fiskesjöar eller vacker natur. Det krävs produkter som sticker ut för att locka internationella gäster. WildSweden har en väldigt smal målgrupp och vi konkurrerar med safariresor världen över, förklarar Marcus.

Utmaningen när det gäller viltskådning är inte djuren i sig. Det svåra är att hitta gästerna och jobba med de människor som kommer, anser Marcus. Fler guider till ett ökat antal små kvalitativa grupper är ett mål. Ett annat att vara verksam under större delar av året och i större delar av landet.

Arrangörer inom viltskådning anser sig öka förståelsen om naturen och dess djurliv, och en hållbar turism är nyckelord inom branschen. Allemansrätten följs självfallet – inte störa och inte förstöra är det som gäller. I slutet av mars ägde en mässa för hållbar utveckling, Eco Now 2012, rum i Stockholm. På plats bland utställarna fanns WildSweden och Vargas Vildmarkslodge, de samarbetar när det gäller björnsafari.

– Vi har bara börjat förstå innebörden av Sveriges natur. Tystnaden, rent vatten, ren luft och de vilda djuren. Det är något som vi måste värna om. Våra gäster bär med sig ny förståelse för natur, djurliv och dess förutsättningar när de åker hem, säger Håkan Vargas, som driver Vargas Vildmarkslodge och Svensk rovdjursturism tillsammans med sin fru Eva Vargas.

Efterfrågan på orörd natur och vildmark stiger i samband med ett ökat miljötänkande. Både WildSweden och Vargas Vildmarkslodge har tilldelats kvalitetsmärket Naturens Bästa. Målet är bland annat att öka människors respekt, kunskaper och fascination för vårt svenska djur- och fågelliv. Ulf Lovén, ordförande i Svenska Ekoturismföreningen och som står bakom kvalitetsmärket Naturens bästa skriver i en debattartikel på Sverigesradio.se att naturupplevelser och rovdjursturism är en mycket efterfrågad profil för länder internationellt.

”Detta är förmodligen de hetaste, mest välbetalande och därmed tydligast positionerande upplevelserna en nordlig destination kan addera”.

Läs hela artikeln på Travelreport.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s