Fem platser utvecklas till hållbara turistmål

Sverige behöver fler hållbara turistdestinationer som är internationellt konkurrenskraftiga. Tillväxtverket har valt ut fem områden som har potential att utvecklas till hållbara destinationer. De fem är Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård, Vimmerby och Åre.

Satsningen är totalt på 60 miljoner kronor under åren 2012-2014. Pengarna ska användas till att stärka och utveckla hållbara turistdestinationer samt stärka innovationsförmågan, öka kvaliteten och den internationella konkurrenskraften i små och medelstora turist- och upplevelseföretag. Gemensamt för de fem områdena är att de alla är attraktiva destinationer som kommit en bit på väg i sin internationalisering och där det finns etablerade former för ett samarbete mellan aktörerna inom destinationen.

Från dessa platser har Tillväxtverket också fått bekräftelser från ledande privata och offentliga intressenter om ett gemensamt åtagande, såväl funktionellt som finansiellt. Intresset att bli en pilotdestination har varit stort, sammanlagt 40 ansökningar har kommit in till Tillväxtverket.

-De valda destinationerna har goda förutsättningar att ytterligare växa på internationella marknader och att utvecklas till spännande helårsdestinationer. De finns i olika delar av landet och är olika storleksmässigt. De har alla stark attraktionskraft som bygger på unika förutsättningar i natur, kultur eller byggda attraktioner. Denna mångfald uppfattar vi som en styrka, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s