Besöksnäringen i Västmanland omsatte 1 8 000 000 år 2011

Nu finns rapporterna över besöksnäringens ekonomiska betydelse i länet och dess kommuner tillgängliga på vkl.se. Övernattande och besökare till Västmanland spenderade drygt 1,8 miljarder kronor 2011 och detta gav upphov till årssysselsättning för drygt 1 550 personer. Totalt skedde det ca 2 564 000 övernattningar under året.

Till skillnad mot 2010 var sommarvädret betydligt sämre 2011. Detta gynnade omsättningen för shopping, som var den enda bransch med större ökning 2011. För 10 år sedan var det dubbelt så många affärsresande än fritidsgäster på hotellen, men de senaste åren har antalet fritidsgäster ökat så mycket att fritidsgästerna nu svarar för nästan 50 procent av beläggningen på hotellen. Antalet övernattningar på hotell ökade till en ny rekordnivå 2011.

Av de gäster som nyttjar kommersiella boendeanläggningar i Västmanland svarar hotellgästerna för 80 procent av omsättningen. Totalt finns 43 hotell i länet med nästan 2 200 rum och 4 000 bäddar. Hotellrummen i dessa hotell var belagda till 44 procent under 2011, jämfört med riksgenomsnittet 51 procent. I Sverige har övernattningar i fritidshus och hos släkt och vänner varierat mycket de senaste 10 åren. Västmanland har år haft en utveckling som inte följer riksgenomsnittet med stora förändringar för fritidshus och nästan oförändrat för släkt och vänner de senaste åren. 2011 är dock undantaget med stor minskning för övernattningar hos släkt och vänner.

Trots att övernattningar hos släkt och vänner är mer än dubbelt så många som på hotell så svarar för hotellgäster för nästan dubbelt så hög omsättning. Hotellgästerna spenderade i genomsnitt 1 240 kronor per person och dygn under 2011 jämfört med övernattande hos släkt och vänner som spenderade 235 kronor. Minst spenderade de som övernattade i fritidshus med 170 kronor. Fram till 2010 beräknades hotellgästernas konsumtion utifrån hotellens logipriser. Från 2011 har istället hotellens rapporterade (till SCB) hotellintäkt använts som utgångspunkt. Resultatet av detta visar att hotellgästernas konsumtion fram till 2010 är cirka 10 procent för högt beräknat.

De mest sysselsättningsintensiva branscherna är logi, restaurang och aktivitet. Den sistnämnda inrymmer företag som kan ha en omsättning på mindre än en halv miljon kronor per anställd. Omsättning per sysselsatt för den totala turismen i Västmanland ligger på 1,18 miljoner kronor. Detta kan jämföras med transport med över 3,3 miljoner kronor per anställd och livsmedel med 2,8 miljoner per anställd eller traditionell industri med 3-5 miljoner per anställd.

Besöksnäringen skapade skatteintäkter till länet kommuner och landstinget motsvarande 147 miljoner respektive 74 miljoner under 2011.

Läs mer i rapporterna för länet och dess kommuner på vkl.se.

One response to “Besöksnäringen i Västmanland omsatte 1 8 000 000 år 2011

  1. Pingback: Rekordmånga utländska besökare lyfter turismen | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s