Bilden av Sverige är mångfacetterad i bloggosfären

Bloggandet om svensk kultur i utlandet varierar avsevärt beroende på vilket kulturintresse som finns i det aktuella landet. Bilden av Sverige som kulturland byggs främst kring kriminalromaner, artister, musikband, regissörer och skådespelare. Det har framkommit i en undersökning som VisitSweden gjort av bloggande och googlande i 12 länder.

Bilden av Sverige som kulturland byggs kring kriminalromaner och deckarförfattare som Liza Marklund, Stieg Larsson och Henning Mankell, artister och band som Robyn och Opeth, regissörer som Lasse Hallström, Tomas Alfredsson och Lukas Moodysson och skådespelare som Stellan och Alexander Skarsgård. Millenniumböckerna diskuteras nu allt mindre i de 12 ländernas bloggosfärer, medan Tomas Tranströmer börjar bli allt mer intressant.

De undersökta länderna varierar avsevärt i kulturintresse. I Kina handlar svensk kultur i stor utsträckning om litteratur och poesi. I Ryssland är det musik som dominerar. I intresset för den svenska musikscenen blandas etablerade artister och grupper som ABBA och Roxette med talanger som Basshunter och Amy Diamond. Veronica Maggio har blivit populär i Skandinavien. I Finland och Ryssland är det schlager som gäller. DJn Axwell är uppmärksammad i Italien och Ryssland. Musiktjänsten Spotify erövrar marknad efter marknad och visar på det innovativa Sverige.

– Den explosionsartade tillväxten av sociala medier har gjort en stor mängd användargenererad information tillgänglig på internet, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. Via våra netnografiska studier får vi en tidig bild av de trender som gäller om svensk kultur.

VisitSweden har undersökt vad som skrivs i bloggar (cirka 170 000 inlägg) och vilka Sverigerelaterade sökningar som görs på Google (cirka 12 miljoner sökningar) i tolv länder. Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Ryssland, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Kina och USA. Undersökningen gjordes under 2011 och en jämförelse är gjord med en studie som gjordes 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s