Turistnäringens Företagarindex 2012 -1 300 nya turistföretag i Sverige

Det bildades närmare 1 300 nya turistföretag i Sverige under 2011 och Stockholms län leder ligan med 310 nyregistrerade turistföretag. Sett till antal nya turistföretag per invånare är det däremot Jämtlands län som har både den starkaste utvecklingen och störst framtidstro. Närmare 60 procent av landets turistföretagare är positiva till den ekonomiska utvecklingen och 20 procent planerar att nyanställa.

Jämfört med 2010 ökade antalet turistföretag med 9 procent, vilket innebär en högre tillväxttakt än övriga svenska bolag som ökade med 6,5 procent i genomsnitt. För närvarande finns det 16 000 turistföretag i Sverige. Det visar Turistnäringens Företagarindex.

– Det här är första gången vi presenterar siffror om nyföretagandet i turistnäringen. Det är fantastiskt att se att det är nästan 50 procent högre nyföretagande inom turism än riksgenomsnittet. Det som också är intressant är att vartannat nytt turistföretag bildas utanför storstäderna, vilket visar kraften i turismen som en regional tillväxtmotor, säger Jan Lundin, VD, Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Flest turistföretag bildades inom kategorin fritids- och nöjesverksamhet under 2011 med 338 nya bolag som främst utgörs av småföretagare. Den optimistiska synen på framtiden hos svenska turistföretagare vad gäller ekonomisk utveckling är fortsatt hög, men har dämpats något jämfört med fjolårets undersökning. Optimismen är störst hos turistföretagare i Norrland med Jämtland i topp, och lägst i södra Sverige.

Undersökningen visar även att närmare 20 procent av turistföretagarna planerar att nyanställa, jämfört med 25 procent i fjolårets undersökning. Den sektor som framförallt ser ljust på framtiden vad gäller nyanställning är hotell och restaurang där hela 25 procent anger att de planerar att öka antalet heltidsanställda. Verksamheter med inriktning mot kultur är mest tveksamma till nyanställningar inom de närmaste tolv månaderna.

Det enskilt största hindret för tillväxt är enligt turistföretagarna den begränsade tillgången till investeringsvilligt kapital.

– Trots en orolig omvärld är turistföretagarna optimistiska. Inte minst i Norrland som rankas högst både vad gäller nyföretagaranda och framtidstro. Vår undersökning visar att man vill satsa och vidareutveckla sin verksamhet. Utmaningen är dock att näringen består av många småföretag och det är brist på expansionskapital. För att höja tillväxttakten är det viktigt att skapa rätt förutsättningar för de mindre bolagen att kunna växa och bli lönsamma, avrundar Jan Lundin, VD, Rese- och Turistnäringen i Sverige.

I Västmanland…
* Finns det 325 registrerade turistföretag.
* Registrerades det 25 nya turistföretag 2011.
* Minskade antalet nya turistföretag i förhållande till folkmängd med 26 procent, jämfört med 2010.

I Östra Mellansverige…
* Planerar 17 procent av företagen att nyanställa under de kommande 12 månaderna.
* Ser 58 procent av företagarna en positiv eller mycket positiv utveckling för det egna företaget under de kommande 12 månaderna.
* Ser 58 procent av företagarna en ekonomisk utveckling för det egna företaget under de kommande 12 månaderna.

Läs hela rapporten på: trip.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s