Sverige har högre turismintäkter än Sydafrika, Kroatien och Mexiko

Sverige klättrar i inkomstligan för internationell turism och rankas på plats 21 i världen, före länder som Sydafrika, Kroatien, Brasilien och Mexiko. Det är tre placeringar bättre än året före och den klart högsta placeringen av de nordiska länderna. I en europeisk jämförelse behåller Sverige en tionde plats. Det visar UNWTO:s rapport över världens starkaste turistekonomier 2011.

Sveriges ställning som ett allt starkare besöksmål för utländska resenärer håller i sig. Rapporten visar att Sverige klättrade från 24:e till 21:a plats bland världens länder med de största intäkterna från utländsk turism under 2011. Bland Europas länder behåller Sverige sin tiondeplats, före exempelvis Kroatien och Portugal och strax efter Grekland och Nederländerna.

– De flesta siffror har pekat åt samma håll de senaste åren – att Sveriges attraktion som destination och som land växer och börjar tävla med de mer etablerade resmålen, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. Intäkterna från utländsk turism i Sverige är nästan 100 miljarder kronor, vilket är mer än både järn- och stålexporten och personvagnsexporten. Men det behövs fler internationellt gångbara destinationer och upplevelser i Sverige för att den positiva utvecklingen ska kunna fortsätta.

Under 2011 var svensk turismexport, det vill säga utländska besökares konsumtion i Sverige, värd 98,8 miljarder kronor (källa Tillväxtverket).

20 största länderna i Europa
Rankingen avser intäkter från besökares direkta utlägg i landet samt tjänster de köpt före resan. Intäkterna inkluderar inte kostnad för transporter till Sverige.

1.Spanien
2.Frankrike
3.Italien
4.Tyskland
5.Storbritannien
6.Österrike
7.Schweiz
8.Grekland
9.Nederländerna
10.Sverige
11.Portugal
12.Belgien
13.Polen
14.Kroatien
15.Tjeckien
16.Danmark
17.Ungern
18.Norge
19.Irland
20.Luxemburg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s