Nya Lapphyttan i Norberg får nytt namn och inleder en ny fas

Lördag 1 september inleds en ny och spännande utvecklingsfas vid Nya Lapphyttan i Norberg. Bland annat ska området få ett nytt namn.

– Det här blir ett lyft för hela Norberg, säger Lars-Erik Lärnemark från Norbergs kultur- idrotts- och fritidsförvaltning.

Den medeltida masugnen vid Nya Lapphyttan i Norberg som under 1980-talet grävdes fram av arkeloger förändrade vår historia. Långt tidigare än vi förstått var bergslagsjärnet en stor exportartikel av stor vikt för hela landets ekonomi. Redan på 1100-talet framställdes där järn på industriellt sätt. Numera finns där en fullskalig rekonstruktion av industriområdet med bland annat bostäder, smedja och masugn.

Lördagen den 1 september inleds en ny fas i områdets historia av Västmanlands landshövding Ingemar Skogö (för tillfället medeltidsklädd). Hyttbacken är under denna dag fylld av aktiviteter med aktörer som representerar olika länkar i den kedja som löper från medeltid mot vår gemensamma framtid. Ett omistligt utflyktstillfälle med andra ord.

Läs mer i programmet och på www.nyalapphyttan.se.

Läs hela artikeln i Västerås tidning sidan 26.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s