Naturfototurism ger mera klirr

Naturfototurismen växer så det knakar runt om i Europa. För tio år sedan lockade något tiotal arrangörer med björnar och valar. Idag finns ett par hundra arrangörer på en marknad, som växer i takt med den digitala fotorevolutionen. Samtidigt skärps konkurrensen och Sverige är på väg att hamna på efterkälken.

– Platsens fotomöjligheter är A och O, inleder Staffan Widstrand, professionell naturfotograf sedan 25 år tillbaka, pappa till en handfull storslagna bild- och reportageböcker, och sedan 2007 VD för det europeiska natur- och masskommunikationsprojektet Wild Wonders of Europe.

– Det handlar om hög sannolikhet att komma nära djurlivet. Finns det möjlighet att fotografera flera olika arter är det en klar konkurrensfördel, liksom tillgång till flera gömslen där man erbjuder olika fotovinklar, bakgrunder och ljus. Då stannar kunden längre.

Under de senaste åren har europeisk naturfototurism exploderat. För 20 år sedan åkte vi på safari till andra världsdelar för att fotografera. Tio år senare fanns det något tiotal lokala europeiska arrangörer. Idag uppskattar Staffan Widstrand att det åtminstone finns tvåhundra lokala naturturismarrangörer runt om i Europa som möjliggör fotografering av lammgamar, delfiner, björnar, glador, grävlingar, biätare, vildsvin, pelikaner, mårdar, havsörnar, hermeliner, tofsmesar, bävrar, lappugglor och mycket mer.

– Konkurrensen skärps hela tiden och här i Sverige har vi en hel del att lära av utländska kollegor. Viktigast är som sagt att erbjuda hög sannolikhet att få plåta traktens djur och fåglar. Flera olika arter och många gömslen är viktiga plus, och här är det klokt att samverka med andra för att bredda utbudet. Detta gäller främst för internationella gäster som kan tänkas stanna en längre tid, tipsar Staffan Widstrand.

Den senaste gränsundersökningen (IBIS 2011) visar att tio gånger fler utländska turister hade besökt en nationalpark eller ett naturum, jämfört med de som hade spelat golf någonstans i Sverige. Över två miljoner uppgav att de hade vandrat i skog och berg, vilket var mer än sex gånger fler än de som hade besökt ett svenskt idrottsevenemang, säger Staffan Widstrand.

Sverige har goda förutsättningar att ta en tätposition inom europeisk naturfototurism. Vi har gott om hyfsat vilda naturområden, mycket djur och en grupp pigga entreprenörer bland kvalitetsmärkningen Naturens Bästas godkända arrangörer. Staffan Widstrand är dock samtidigt orolig och ser nu hur våra grannländer i öster och väster rustar och mycket väl kan lämna Sverige långt bakom sig.

Läs hela artikeln på ekoturism.org.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s