Vad har Lucia-firande i augusti, kanottur och älgsafari gemensamt?

Jo, det var några av alla de aktiviteter som ett glatt gäng från Tyskland fick ta del av. Under fyra dagar har ett tjugotal resesäljare från olika delar av Tyskland besökt Västmanland för att ta se vad vi har att erbjuda här. Resan blev väldigt uppskattad av våra besökare, trots regn, kylig luft och mygginvasioner. Och under vistelsen i länet fick de möta några av våra företagare, som bjöd på ett gott värdskap och lyckade arrangemang.

Att fira Lucia och midsommar i augusti hör inte till vanligheterna, men för att ge besökarna en inblick i svenska traditioner gjorde vi ett litet undantag. Detta utspelade sig på Sala Silvergruvas område, där de också fick prova höghöjdsbanan och besöka gruvan på 155 meters djup. Naturligtvis blev det också ”Små grodorna” och ”Raketen” runt midsommarstången, som först smyckades i björklöv. Efter en lång dag med nya intryck, blev det sedan övernattning på Sätra Brunn.

Dag två var det dags att bege sig till Edens Garden för att prova på deras kanotturer. De möttes av John de Jong, som berättade om sin verksamhet innan det var dags att ge sig ut i kanoterna. Det blev många glada skratt, då vissa hade en del närkontakt med vassruggarna längs Svartån. Efter den uppfriskande kanotturen var det dags att bege sig till Kohlswa Herrgård för lunch och för att träffa Susan Norrman, ägare till herrgården. Eftermiddagen bjöd på naturupplevelser i Kolarbyn Eco-lodge, där Andreas Ahlsén invigde gruppen i lite överlevnadskunskap. De fick också öva på att tända eld med hjälp av ett tändstål, för att sedan delas in i grupper och tävla om just skickligheten i detta. Det vinnande laget fick var sitt presentkort på övernattning för två i Kolarbyn. När det närmade sig skymning, tog Marcus Eldh från WildSweden över gruppen, för det var nu dags att bege sig ut på älgsafari. Regnet hade då upphört och allt som allt såg gruppen 8 älgar samt en bonus i form av grävling och räv. Kvällen avslutades stämningsfullt på en brygga, där Marcus lärde dem hur en brunstig älgtjur låter. Och när mörkret föll for våra besökare tillbaka till Kohlswa Herrgård för övernattning, ivrigt övande olika älg-läten.

Följande dag blev det besök på Skultuna Messingsbruk där Lisbeth Rosenlöf tog emot gruppen och bjöd på svenskt fika med nybakta kanelbullar. Ursula från Västerås & Co. berättade på tyska om Messingsbrukets historia, innan besökarna begav sig vidare till Vallby Friluftsmuseum. Där berättade museichefen Katarina Frost med stor entusiasm om det vackra området.

Efter en god natts sömn på First Hotel Plaza Västerås, var det dags att säga adjö till Västerås genom en guidad stadsvandring på tyska. Hotell Hackspett, Gustav Vasa, Västerås slott och g(l)ömda skatter – för att nämna några av de intressanta saker och historier som de tyska resesäljarna fick ta del av. Så efter fyra fullspäckade dagar med massa intryck och avtryck, var det då dags för dem att bege sig tillbaka till Tyskland. Vem vet – kanske de övar älg-läten och svenska midsommarsånger på planet hem och lockar ännu fler besökare till vår region.

Ta gärna en titt på bilderna från resan.

Några av aktiviteterna som nämns i inlägget finner du i vår aktivitetsbroschyr: http://www.vastmanland.se/filarkiv/Dokument/PDF/aktivitetsbroschyr_2012_webb.pdf.

One response to “Vad har Lucia-firande i augusti, kanottur och älgsafari gemensamt?

  1. Pingback: Tack… ett år går så fort! | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s