WildSweden och Kolarbyn Ecolodge tävlar tillsammans för att vinna Stora turismpriset 2012

Två av länets främsta naturturismföretag har igenom en regional uttagning nominerats till Stora turismpriset 2012 och tävlar tillsammans om 100 000kr. Vinnaren tillkännages i samband med Svenska Turistgalan i Stockholm den 18 oktober 2012.

Stiftelsens ordförande, landshövding Cecilia Schelin Seidegård:
”Stiftelsen vill varmt gratulera alla som nominerats som kandidater till Stora Turismpriset 2012 och också tacka turistorganisationerna i länen för det arbete de lagt ner på att utse kandidater. En belöning om 10 000 kronor att använda för någon kunskapsfrämjande insats kommer också att tilldelas respektive läns kandidat. Stiftelsens styrelse kommer nu att med stort engagemang ta sig an den svåra uppgiften att utse den slutliga vinnaren. Vem det blir meddelas vid en prisceremoni under Svenska Turistgalan i slutet av oktober.”

WildSweden och Kolarbyn Ecolodge är Västmanland läns kandidater
Den regionala turismorganisationen vid Västmanlands Kommuner och Landsting har under sommaren tagit in förslag från allmänhet och näring och därefter utsett länets kandidat. Henrik Wester, Turismutvecklare, VKL berättar:

”Denna gång valde vi att nominera dessa två företag tillsammans som länets kandidat till priset. Anledningen är att verksamheterna startades av samma entreprenör och att de idag arbetar så nära varandra, bidrar till varandras utveckling och är så ömsesidigt förknippande med varandra”.

Henrik fortsätter med den sammanfattade motiveringen till uttagningen:
”De båda företagen WildSweden och Kolarbyn Ecolodge är ett av landets främsta exempel på hur man med enkla medel, stor personligt engagemang och ett okomplicerat förhållningsätt kan bygga upp hållbara verksamheter i områden där få turister rör sig. Båda visar att det går att få en ekonomisk vinning utan att slita på miljön och samtidigt bevara och lära ut kunskap om vår natur, inte bara för denna generation utan också för den nästkommande.

Entreprenörerna gör egna omvärldsanalyser genom att resa och besöka andra verksamheter (nationellt och internationellt), därmed marknadsför de samtidigt sina egna verksamheter och utvecklar nya produkter och affärer. De är alltid på hugget och finns till hands för att kunna medverka i insatser för att skapa fler och bättre affärer för besöksnäringen i regionen.

Allt detta åstadkommer de utan att förlora sin ödmjukhet. De är en sann förebild och har inspirerat många till att starta nya verksamheter eller utveckla sina befintliga mot en högra kvalitet och ökad lönsamhet”.

Andreas Ahlsén, Kolarbyn Ecolodge: ”Det är riktigt roligt att vi blir nominerade till Stora turismpriset! Vi ser det som ett kvitto på att det vi gör uppskattas av våra gäster och folk runt om kring oss, och det värmer oss verkligen!”

Marcus Eldh, WildSweden: ”Väldigt roligt att vi är nominerade igen! Många frågar oss hur vi lyckas hitta älgar, vargar och bävrar, men det svåra ligger i att hitta kunderna. Där har vi lyckats! Sedan försöker vi bidra till att fler på landsbygden ska börja jobba med ekoturism professionellt. Vi vill vinna av de anledningarna, inte för att vi vet var vargarna sover”.

Om WildSweden och Kolarbyn Ecolodge
WildSweden är specialiserat på viltskådning i Sverige för grupper och enskilda resenärer. Genom dem möter kunderna vilda djur på riktigt, såsom älg, varg, bäver, björn och tjäder och lappuggla. De senaste tio åren har de tagit emot gäster från 75 länder. De strävar efter att erbjuda genuina naturupplevelser som stödjer bevarandet av vilda djur och skapar möjligheter för lokalbefolkningen.

I Kolarbyn Ecolodge finns det 13 kolarkojor där gästerna bor i Sveriges mest primitiva vandrarhem. Det är en miljöanpassad anläggning byggd i naturmaterial, där en del av intäkterna går till bevarande av natur och kulturvärden. Ett besök i Kolarbyn är inte bara en oförglömlig upplevelse, det är även ett viktigt bidrag till de människor som bor i trakten.

Länets kandidater har tagits ut utifrån kriterierna:
* Nytänkande och innovativt arbetssätt, t ex nya metoder för marknadsföring, produkt-/kvalitetsutveckling, nya sätt att lösa säsongsförlängning, …
* Internationaliseringsgrad, t ex arbetar aktivt mot utlandsmarknader, …
* Bidragit till nätverksbyggande och samverkan för att stärka destinationen, t ex lokala initiativ, initiativ med andra aktörer, …
* Samverkan och kontakt med forskning, högskola, universitet, utbildning, t ex kompetensförsörjning av personal, deltar som föreläsare i utbildningar, …
* Social hållbarhet, t ex bidrar till att öka lokal livskvalitet, arbetar för integration och/eller jämställdhet, visar aktivt samhällsansvar, …
* Ekonomisk hållbarhet, t ex visar lönsamhet över tid, visar tillväxt i sysselsättning, arbetar med kvalitetsfrågor, …
* Ekologisk hållbarhet/miljö, t ex – Har antagit en miljöpolicy, är miljömärkt, …

Stora turismpriset
I år har alla län, via respektive regional turistchef, erbjudits möjligheten att nominera en kandidat till Stora Turismpriset 2012. Som tidigare år kan kandidaten vara ett företag, en organisation eller en institution med regional förankring. Länens nomineringar kommer att granskas av Stiftelsens styrelse som också utser den slutliga vinnaren. Vinnaren tillkännages i samband med Svenska Turistgalan i Stockholm den 18 oktober 2012. Mer information.

Svenska turistgalan
Europas största inspirations- och kunskapsdag – Svenska Turistgalan, är den självklara mötesplatsen för turistnäringens aktörer. Årets tema ”Innovation” genomsyrar hela galaprogrammet med nätverkande, spännande föreläsningar och årets bästa nyhet ”matchmaking”. Dessutom premieras näringens duktiga företagare och den bästa upplevelsen i Sverige ska utses. Mer information på: www.turistgalan.se.

Kontakt:
WildSweden: Marcus Eldh, 0706-10 61 50 / marcus@skogenskonung.se
Kolarbyn Ecolodge: Andreas Ahlsén, 0739-33 07 35 / andreas@kolarbyn.se
VKL: Henrik Wester, 021-39 79 59 / henrik.wester@vkl.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s