Det ljusnar för utomhusmåltiden

Nationella branschriktlinjer för utomhusmatlagning är på gång. En mycket viktig arbetsseger för svensk natur- och ekoturism, som ger naturturismföretagare och livsmedelsinspektörer en gemensam plattform utifrån enkla och väl anpassade riktlinjer. Därmed skapas lysande möjligheter för attraktiva måltidsupplevelser i vår natur.

I våras inledde Urban Laurin, konsult och inspiratör inom måltidsturism, tillsammans med Per Nilsson arbetet med nationella branschriktlinjer för utomhusmatlagning. Det innebär att ett tomrum, som skapat osäkerhet, förvirring och en hel del missnöje runt om i Sverige, är på väg att fyllas med kunskap och kompetens. Per Nilsson, med närmare 30 års erfarenhet från området har haft huvudansvaret för själva skrivandet, och då har hans många år som livsmedelsinspektör och konsult inom livsmedelssäkerhet och kvalitetssäkring av måltidsturism kommit väl till pass.

– Den lagstiftning som kom för ett par år sedan öppnade faktiskt upp för en rad förenklingar runt utomhusmatlagning. Vi gick från en mängd detaljerade regler till principen om egenkontroll och riskanalys, ofta kallat HACCP-program, av den egna verksamheten. Den här förändringen gav företagen en fantastisk frihet, samtidigt som det ganska snart blev uppenbart att det saknades en gemensam kunskapsbas för dialogen med landets livsmedelsinspektörer. Det är det tomrummet som vi nu fyller igen, berättar Per Nilsson från konsultföretaget Profox Company. 

– Kärnan i riktlinjerna är ett dussin typmåltider där säker livsmedelshantering och riskanalys summeras i olika produktblad. Vi börjar med det enklaste som kaffe med fikabröd och slutar med en komplett buffé där allt lagas till ute i naturen. Ambitionen är att varje produktblad ska få plats på två A4-sidor, kunna plastas in och tas med ut i fält. Genom att sedan på plats följa dessa riktlinjer, uppfyller företagen dagens lagstiftning kring livsmedelssäkerhet.

En av referensgruppens deltagare är Olle Forsell, ridarrangör, vildmarkskock och medlem i Ekoturismföreningen sedan mer än tio år. Han kommenterar de banbrytande riktlinjerna på följande vis:

– Det här är ett helt avgörande genombrott för svensk utomhusmatlagning. Tidigare har vi befunnit oss i en informell gråzon där både naturturismföretagare och livsmedelsinspektörer varit osäkra på vad som är tillåtet. Nu med de kommande riktlinjerna skapas en gemensam plattform, välsignad av Livsmedelsverket, och utifrån den höjer vi kompetensen och förbättrar dialogen mellan branschen och landets livsmedelsinspektörer.

– Nu skapas fantastiska möjligheter, samtidigt som kraven höjs på kunniga vildmarkskockar och kompetenta naturturismarrangörer. Något som jag redan nu märker av i form av en ökad efterfrågan på olika utbildningar på det här området. För även om dessa riktlinjer förenklar vårt arbete, är det fortfarande vi som värdar och arrangörer som har ansvaret. Vi ska bjuda våra gäster på god och mättande mat, och den ska vara säker. Allt annat är ett misslyckande, avslutar Olle Forsell.

Läs hela artikeln på ekoturism.org

One response to “Det ljusnar för utomhusmåltiden

  1. Jag säger som Fylking -ÄNTLIGEN…
    Nu blir det äntligen anpassade regler och riktlinjer som gör att alla som redan serverar mat i det fria törs tala om att de gör det utan risk för kontroller som kräver restaurangmässiga förhållanden till allt. Riktlinjerna blir lika för hela landet och man slipper mörka vad som egentligen händer. De gamla reglerna som gjorde att man var tvingad att få deltagarna delaktiga i matlagningen med allas fingrar i grytan var ju egentligen helt galet ur livsmedelshygienist synpunkt. Nu kan vi få göra vissa förberedelser själva för att sedan färdigställa maten ute på ett sätt som ger mycket högra standard på livsmedelshygienen. De gäster som vill vara gäst och bli serverad kan luta sig tillbaka medan arrangören lagar maten och ingen behöver vara orolig för att man tassar runt reglerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s