Sommarturismen ökar intäkterna i Västmanland trots kris i Europa

Det totala antalet gästnätter på länets hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och förmedlade privata stugor och lägenheter minskade med 1,9 procent. Övriga län i Stockholm-Mälardalsregionen minskade med 1,8 till 15,8 procent, utantaget Stockholm som ökade med 1,1 procent.

Stora skillnader i antalet utländska gästnätter
Antalet gästnätter från utlandet minskade med 8,8 procent i länet. Övriga län i regionen minskade med 1,2 till 21,4 procent.  Det var besökarna från Europa som svarade för den största nedgången under sommaren. Totalt minskade antalet gästnätter från Europa med 7,1 procent. Ljuspunkten stod de långväga besökarna för, antalet ökade med 6,8 procent.  Det var framför allt övernattningarna från USA, övriga Asien och Kina som ökade. Fler långväga besökare under sommaren har dock inte kunnat kompensera för ett minskat resande från kontinenten.

Logiintäkterna i länet ökar mest i regionen
Logiintäkterna på länets hotell, stugbyar och vandrarhem ökade med 3,1 procent, vilket är betydligt mer än riksgenomsnittet (1,6 %) och övriga län i regionen där t ex Södermanland minskar med 10,5 procent.

– Vår vision är att länets besöksnäring ska fördubblas till 2020 genom att alla turistföretag och besöksmål i Västmanlands län blir hållbara och att utvecklingen i länet är en förebild för landets besöksnäring. Därför är det glädjande att se att intäkterna ökar hos länets kommersiella anläggningar. En ökad omsättning hos besöksnäringens företag är en förutsättning för att kunna skapa en hållbar besöksnäring utifrån ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv, säger Henrik Wester, Turismutvecklare, Västmanlands Kommuner och Landsting (VKL).

Mer pressmaterial finns att hämta på tillvaxtverket.se.

Fakta om inkvarteringsstatistiken
Inkvarteringsstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik och produceras på Tillväxtverkets uppdrag av Statistiska centralbyrån (SCB). Statistiken omfattar boende på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och privat förmedlade stugor och lägenheter (SoL). Den visar bland annat volymer i antal gästnätter, gästernas nationalitet, antal sålda rum, genomsnittlig rumsintäkt, beläggningsgrad och utvecklingen i olika delar av Sverige. Varje månad lämnar de kommersiella förmedlarna och boendeanläggningarna data. Statistiken återrapporteras till dem som lämnat uppgifter, men många fler är beroende av turiststatistiken för att ha goda beslutsunderlag. Såväl beslutsfattare, myndigheter, enskilda näringsidkare, turistorganisationer, turistkonsulter som utredningsinstitut använder statistiken för egna analyser.

Statistiken publiceras varje månad på Tillväxtverkets och på SCB:s webbplatser: tillvaxtverket.se (Fakta och statistik) resp. scb.se Vid publicering av data ange alltid Tillväxtverket/SCB som källa

Kontakt:
Henrik Wester, 021-39 79 59 / henrik.wester@vkl.se

One response to “Sommarturismen ökar intäkterna i Västmanland trots kris i Europa

  1. Pingback: Tack… ett år går så fort! | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s