Bättre gästupplevelser, lönsamhet och ett hållbart samhälle – kursdag 2 av 2

Den 9 oktober samlades åter igen ett femtiotal deltagare från olika verksamheter och regioner för att lyssna och lära av Jonas Oldmark (Det naturliga steget) och Jan Peter Bergkvist (SleepWell). Precis som förra kurstillfället kretsade kursen kring projektet ”Hållbar Besöksnäring” och hur verksamheter kan växa (och växa rätt) med hjälp av detta system.

En återblick
Dagen började med en återblick på förra kurstillfället. Många tyckte det var bra med ”hemläxan” som rörde den egna verksamheten och det framkom önskemål från deltagarna om att få dokumenten elektroniskt. Jan Peter Bergkvist inledde därefter med en kort presentation av sig själv för de som inte var med vid första tillfället. Han berättade även om hållbarhetstänket inom hotellbranschen i USA som har lett till att hotellen med en hållbarhetsstrategi har bättre förutsättning och ställning inom branschen. Att ha begreppet hållbarhet definierat ger en klarare målbild och gör det lättare att arbeta mer strategiskt, en viktig punkt som lyftes under morgonen.

”Where dreams come true”
När det kommer till riktigt bra kvalité, att skapa en vision och göra den levande, så lyftes Disney fram som exempel. En del av Disneys framgångsrecept ligger i devisen 10 % produkt – 90 % service, vilket även går som en röd tråd genom visionen. Här frågar personalen inte OM de kan hjälpa dig, utan HUR de kan hjälpa dig. När det kommer till klagomål, så är det inte bara att tillgodose men även att överleverera till kunden som gäller.

Andra exempel som togs upp under rubriken ”levande vision” var Mövenpick, Scandic och Six Senses. Samtidigt kan det också sägas att många hållbara verksamheter, är dåliga på att lyfta fram sitt hållbarhetsarbete i sin kommunikation med omvärlden.

Olika miljömärkningar
Det finns många olika inriktningar och betydelse på dagens miljömärkningar, varav några diskuterades under kurstillfället. Exempel på dessa är; Bra miljöval som är en svensk märkning (Naturskyddsföreningen), TCOCertified, en märkning för miljöanpassad IT-utrustning och EU Ecolabel (EU-Blomman) som är EU:s officiella miljömärkning.

Hållbar besöksnäring
Hållbar besöksnäring; visionen, varför och hur det började, var förmiddagens kärna. Kortfattat kan visionen för hållbar besöksnäring beskrivas att vara till hjälp för gästen, men också för att hjälpa företagen att bli bättre, bistå i utvecklingen av exportmogna destinationer samt stödja besöksnäringen på vägen till hållbar utveckling. I samband med detta uppkom också en diskussion kring ordvalet besöksnäring och vad innebörden är.

Kategorisering, bedömning och rådgivning är områden som är viktiga inom projektet och vill du läsa mer om hur det går till att bli en del av hållbar besöksnäring, läs mer på: www.hallbarbesoksnaring.se.
På detta följde en liten genomgång av ”hemläxan”, med temana Tillgänglighet, Mat & dryck samt Gästvänlighet.

Open Space och framtiden
Dagen avslutades med Open Space (en mötesmetod utan förutbestämd agenda), där det var fria diskussioner kring de 18 olika aspekterna i hållbar besöksnäring som bl a Energi, Utrustning, Avfall och Säkerhet. Exempelvis diskuterades det under den sistnämnda aspektgruppen, vikten i att ha en krisplan samt mediehantering.

Åsa Stanaway avslutade dagen med att berätta lite om hur fortsättningen kommer att se ut för hållbar besöksnäring. Hon påpekade också hur viktigt det är att alla deltagande verksamheter i Hållbar besöksnäring hör av sig med kommentarer eller frågor.

Presentation

 

One response to “Bättre gästupplevelser, lönsamhet och ett hållbart samhälle – kursdag 2 av 2

  1. Pingback: Tack… ett år går så fort! | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s