Det här lockar mest i svensk vinternatur

Bitande kyla och gnistrande snö i olika skepnader, vanliga skidturer och vita fjällvidder är det som lockar mest i svensk vinternatur. Högt på topplistan, som bygger på svaren från närmare 250 naturintresserade resenärer, kommer också norrsken, tystnad, hundspannsturer, djurspår i snön, vinterskogar och samiska möten.

SEF -skidor och snöskorI samband med Naturens Bästas höstquiz ställdes frågan om vad som lockar mest i svensk vinternatur. Efter att ha analyserat och klassificerat närmare 250 fria motiveringar visade det sig att närmare 40 procent längtar efter bitande kyla och gnistrande snö i skilda former. Många, 25 respektive 20 procent, av vinterresenärerna, lockas av olika sorters skidturer och vita fjällvidder. En bra bit över tio procent drömmer även om fladdrande norrsken, coola vinternätter med stjärnor och månsken, tystnad, lugn och ro, hundspannsturer, djurspår i snön och stilla snöfyllda vinterskogar. Stort är också intresset för mer nischade arrangemang som samisk kultur och vintervargssafari.

– Även om tävlingens deltagare inte representerar ett statistiskt tvärsnitt av vår svenska befolkning, är resultatet ändå värt att ta på allvar. Dels för att över 80 procent av svaren kom från personer utanför våra vanliga nätverk, men också för att enkla naturupplevelser som stjärnklara vinternätter, stilla vinterskogar och fjällens tystnad kommer väldigt högt upp på önskelistorna, säger Per Jiborn på Ekoturismföreningen och fortsätter:

– Värt att notera är också att enkla aktiviteter som skidturer kommer högt upp på listan. Inte minst när coola vinteräventyr kombineras med frasiga våfflor, värmande brasor eller läckra lokala matupplevelser. Här har vi under flera år sett en starkt växande trend där lagom äventyr eller ”soft adventures” knyts samman med god mat, en skön säng och ett varmt välkomnande värdskap. Här finns mer att göra för att locka ut nya grupper i svensk vinternatur, avslutar Per Jiborn.

Läs mer på ekoturism.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s