Tillväxtverket: Rådgivare utvecklar hållbara turistföretag

Swedish Welcome är en ny satsning på kvalitet och hållbar besöksnäring som Tillväxtverket stöder med tio miljoner kronor under 2013. Med hjälp av professionella rådgivare kan turistföretag utveckla gästupplevelsen och verksamheten på ett hållbart sätt.

Swedish Welcome -loggaSystemet med professionella rådgivare finns redan i bland annat Skottland och på Nya Zeeland. I Sverige har 160 svenska turistföretag deltagit i en pilotsatsning sedan 2009. Nu blir satsningen nationell.

Västsvenska turistrådet och turistorganisationer i Jämtland/Härjedalen, Västmanland och Småland bildar tillsammans Swedish Welcome. Sju rådgivare i landet ska kvalitetssäkra småskaliga boende- och upplevelseföretag i Sverige och ge råd så att verksamheten blir mer hållbar.

Rådgivarna gör bedömningar inom 18 olika områden, till exempel gästbemötande, transporter, energi och säkerhet. De ger också konkret vägledning i vad företagen ska prioritera för att få nöjdare kunder, högre lönsamhet och långsiktig hållbarhet. Arbetet sker genom inplanerade eller oannonserade besök.

Under 2014 kommer ungefär 600 turistföretag att få besök av de professionella rådgivarna. Målet är att nå minst 4000 turistföretag i landet.

– Det finns ett nationellt tillväxtmål att dubbla branschens omsättning till 500 miljarder kronor fram till 2020. Swedish Welcome bidrar till ett kompetenslyft för tusentals småskaliga turistföretag. Det behövs en ny affärsorienterad kultur som fokuserar på gästupplevelse och hållbar utveckling, säger Christina Rådelius, programansvarig för besöksnäringsfrågor på Tillväxtverket.

Akvariet Havets Hus i Bohuslän har deltagit i pilotsatsningen med rådgivare i Västsverige. Företaget har 80 000 besökare om året och åtta anställda.

– Kvalitetssystemet gör att kunderna vet vad de kan förvänta sig och om det är värt priset. Därför blir det lättare att ta ett köpbeslut. Det leder i sin tur till bättre ekonomi för företagen, säger Maria Jämting, vd på Havets Hus.

Tillväxtverket är ansvarig myndighet för turism och besöksnäringsfrågor och utvecklar näringspolitiska insatser för främjande av turistföretagande och entreprenörskap. Swedish Welcome är ett rådgivningssystem som ska säkra kvalitet, bättre gästupplevelse och hållbar utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s