Mat i det vilda – Besöksliv skriver om utbildningen

Nystekta gahkoe-bröd och rivna, gravade äggulor över lättgrillade salladsblad. Att lägereldsmat kan vara så mycket mer än grillkorv blir uppenbart under en kurs i utomhusmatlagning.

Mat i det vildaDet är nio grader kallt, om man inte håller sig väldigt nära elden. I en stugby utanför Västerås står Nomas tidigare souschef Trevor Moran i tajta jeans och gör en reduktion på lokalt mjöd och extra fint smör, med gösrens från gårdagens middag. Resultatet ska serveras till kokta frukostägg. Bredvid Trevor står kursdeltagaren Maj Lundell i lysorange mössa och rör i en gröt på nakenhavre, och inne i en stor kåta basar den samiska kocken Elaine Asp över gruppen som steker gahkoe-bröd på stenhällar. Klockan är 8.13 på morgonen den andra dagen på kursen i utomhusmatlagning, och de 44 kursdeltagarna börjar vakna till, sippandes kaffe ur blå plastkåsor.

Det är bara tre veckor sedan Trevor Moran slutade efter fyra år i köket på nordens hetaste restaurang. Nu vill han göra ”mer sådant här” – laga mat utomhus. Att använda den nordiska naturen som skafferi är hans specialitet, men att laga mat i naturen är han milt sagt ovan vid. Det märks, bland annat på kläderna. Den tunna täckjackan har delvis smält i värmen från eldarna, och gympadojorna ser kalla ut. Han säger tappert att han måste skaffa en klädsponsor.

Elin Eriksson från Rid i Jorm och Korpens Öga i Gäddede är betydligt mer van än Trevor Moran vid att laga mat utomhus. Maten blir en allt större del av upplevelsen när gäster kommer för att rida flerdagsturer på Korpens Ögas islandshästar.

– Det är fortfarande så att vi har mycket hästfolk som kommer, som har hästarna som huvudintresse, men de ställer högre och högre krav på maten.

– Och glöm inte att ni är guider för era gäster. Varenda pinal som ni och gästerna tar ut ska tillbaka. Ta hänsyn till djuren och naturen. Våra gäster har fått vänja sig vid att vi ringer dagen före en planerad aktivitet och ändrar rutt eller datum för att det står 3 000 renar dit vi skulle. Och det är vi, inte renarna, som ska flytta på oss, säger Elaine Asp.

Bland kursdeltagarna är matlagningsambitionerna varierande på hemmaplan, men de utbyter ivrigt idéer om att utöka gårdsbutiker, kajakturer och äventyrskonferenser med sådant som lokala matvandringar och örtplockningspromenader. De är också ense om att de nya branschriktlinjerna för utomhusmatlagning kommer att göra det lättare att servera mat i naturen.

Lättare att laga mat i naturen med nya branschriktlinjer
Kursen i utomhusmatlagning vintertid hölls den 13-14 mars på Björnö utanför Västerås. Deltog gjorde turistföretagare, mathantverkare, bönder och krögare. Kursen sammanföll med att det snart ska finnas nya branschriktlinjer för utomhusmatlagning. Den innehöll teoripass kring riktlinjerna, matlagning och diskussioner. Arrangör var Progrezzum. Fler kurser i utomhusmatlagning planeras, se http://www.urban-laurin.com.

De nya nationella branschriktlinjerna för utomhusmatlagning ska vara en hjälp för turismföretagare som lagar mat i naturen. Riktlinjerna väntar nu på ett sista godkännande från Livsmedelsverket, innan de kan börja användas av branschen.

Läs hela artikeln på besoksliv.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s