Oljeön – ett kvalitetssäkrat turistmål

Nu har Fagersta kommun fått det diplom som betyder att Oljeön är ett av projekt ”Hållbar Besöksnäring” godkänt turistmål.

Swedish Welcome -Raija med diplomUngefär 50 av de 100 turistmål i Sverige som deltar i Hållbar Besöksnäring fick sitt diplom i torsdags, i samband med TUR-mässan i Göteborg. Fagersta Turism har deltagit med Oljeön, som fick omdömet ”Mycket bra” av rådgivarna i systemet.

I somras besökte en professionell rådgivare Oljeön helt inkognito, som en vanlig turist, för att se hur Oljeön fungerar som turistmål. Ett annat aviserat besök gjordes vid ett senare tillfälle då man tittade särskilt på hållbarheten.

Rådgivarna gör bedömningar inom 18 olika områden, till exempel gästbemötande, transporter, energi och säkerhet. De ger också konkret vägledning i vad företagen ska prioritera för att få nöjdare kunder, högre lönsamhet och långsiktig hållbarhet.

Systemet med professionella rådgivare finns redan i bland annat Skottland och Nya Zeeland och hittills har testerna i Sverige gjorts av skotsk personal. Men nu ska Sverige få egna rådgivare som utbildas för att kvalitetssäkra småskaliga boende- och upplevelseföretag och ge råd så att verksamheten blir mer hållbar.

Det är Västsvenska turistrådet och turistorganisationer i Västmanland/Sörmland, Jämtland/Härjedalen samt Småland, som har varit pilotområden för de professionella rådgivarna. Satsningen kommer nu att omfatta hela Sverige och under 2014 kommer ungefär 600 nya företag att testas.

De företag i Fagersta (förutom Oljeön) som deltagit i projektet är:
Wärdshuset Dickens
STF Vandrarhem Ängelsberg/Tallbacka
Fagerstahotellet

Pilotprojektet Hållbar Besöksnäring har ombildats till den nationella verksamheten Swedish Welcome.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s