Rekordsommar för svensk safari

Intresset för svensk safari slår nya rekord. En rundringning visar att safariturismen är på väg mot sitt bästa år någonsin. Svenskarna är fortfarande flest, men allt fler kommer från andra länder som Holland och Storbritannien. Säl- och bäversafari lockar mest svenskar, medan älgen är favoriten bland utländska gäster.

SEF -älgEn rundringning till ett tiotal av Sveriges främsta safariarrangörer, ger en samstämmig bild av att intresset för vilda djur i svensk natur är på väg mot nya rekord. I slutet av juli pekar bokningsstatistiken mot bästa säsongen någonsin hos i stort sett alla tillfrågade företag. Slår prognoserna in innebär det närmare 5 000 gäster enbart hos dessa tillfrågade företag, varav nästan hälften är utländska besökare.

Mikael Nilsson på Naturarvskompaniet i Bergslagen vittnar inte bara om allt fler gäster, utan också om förändrade attityder bland traktens invånare.

– All time high, och nu bemöts svensk safariturism med en helt annan respekt än när vi startade för tio år sedan. Då var safari lika med lejon i Afrika och man skrattade åt mina idéer om att erbjuda älg- och bäverguidningar. I år räknar vi med runt 500 gäster varav hälften är utländska besökare, och de betalar inte bara för guidningen utan även för boende och mat.

WildSweden i Västmanland tio års jubilerar och ordnar varg-, älg- och bäversafari för drygt 700 personer varje sommar. Jan Nordström är en av företagets guider.

– De senaste åren har intresset för bäver ökat starkt och främst bland svenskar. Älgen är turismmagneten bland utländska gäster, men vi har nästan inga tyska besökare utan mest holländare och engelsmän. Förra året slog vi nytt rekord, och årets sommar lär bli lika bra.

Men bävern lockar inte bara svenskar utan även andra nationaliteter. Kerstins Udde Spa & Turism i Ångermanland jobbar sedan några år tillbaka framgångrikt med en schweizisk agent. I Centraleuropa är både bäver och årets nyhet uttern, djur som får naturintresserade att resa till Sverige. Dessutom vet man aldrig vad som väntar i skogen.

– Älg ser vi ofta på våra bäversafaris, och i år fick några av våra paddlande gäster även en bonusupplevelse när en björn plötsligt stod i strandkanten, berättar Anna-Karin Gidlund.

Naturen är ett starkt skäl för att semestra i Sverige, kanske det starkaste för utländska besökare. Det har flera undersökningar visat och enligt Tillväxtverkets senaste gränsundersökning IBIS förknippas Sverige främst med ”naturupplevelser, vänlighet och hållbarhet”. I samma undersökning uppgav 14 procent av de utländska besökarna att de vandrat i skog och berg. Det är lika många som de som tillsammans besökte en konsert, ett kultur- eller idrottsevenemang och/eller spelade golf under Sverigebesöket.

– Svensk safariturism har utvecklats oerhört positivt under de senaste tio åren. Nu kan vi verkligen visa att det skapas riktiga jobb för duktiga naturguider runt om i landet och kring en lång rad spännande djurarter, säger Per Jiborn på Svenska Ekoturismföreningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s