Pärlor värda att besöka

Nyligen presenterade Världsnaturfonden WWF 21 svenska pärlor. Några av landets mest skyddsvärda naturområden, som idag saknar eller behöver ett starkare skydd. Bland pärlorna som även är värda ett besök, finns bland annat Mörrumsån, Svartådalen och Vindelälven där flera ekoturismarrangörer är verksamma.

Paddla SvartådalenSVERIGE NÅR INTE upp till de miljömål som slår fast att minst 17 procent av våra land- och vattenområden och minst tio procent av våra kust- och havsområden ska skyddas till år 2020.  Samtidigt visar en färsk undersökning, beställd av Världsnaturfonden WWF, att hela 95 procent av svenska folket anser att det är mycket eller ganska viktigt att vi når dessa miljömål. Dessutom kan nästan två tredjedelar tänka sig att betala mer i skatt eller omfördela skattemedel för att skydda naturen och den biologiska mångfalden bättre.

– Målet med Svenska Pärlor är att öka arealen och kvalitén på skyddade land- och vattenområden i Sverige. Det stora engagemanget hos allmänheten hjälper oss i vårt arbete att engagera politiker och beslutsfattare för att stärka naturvården och leva upp till våra internationella åtaganden om utökat skydd av vår natur och inte som nu – dra in på resurserna till naturvård, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

WWF:S SOMMARKAMPANJ SVENSKA PÄRLOR resulterade i närmare tusen tips och förslag om skyddsvärd natur runt om i Sverige. I slutet av augusti presenterade sedan juryn 21 vinnare för varje svenskt län. Bland dessa märks bland annat Mörrumsåns oskyddade delar i Blekinge, Ojnareskogen på Gotland, östra Vätterbranterna i Jönköpings län, eklandskapet i Östergötland, Svartådalen med Fläcksjön i Västmanland och Vindelfjällen med Vindelälven i Västerbottens län.

– Dessa utvalda naturområden är givetvis även värda ett besök och runt merparten finns duktiga naturturismarrangörer. Flera områden erbjuder dessutom redan idag kvalitetsmärkt ekoturism med guidningar tillsammans med lokal mat och bra boende. Märkningen Naturens Bästa borgar inte bara för en hög upplevelsekvalitet, utan är även ett sätt att ge naturen ett ekonomiskt mervärde, vilket stärker naturskyddet och framför allt bidrar till att förankra skyddet bland de människor som bor och arbetar i området, säger Per Jiborn, märkningsansvarig på Naturens Bästa.

UTFLYKTSTIPS TILL FEM SVENSKA PÄRLOR:
Sportfiska i Mörrumsån.
Övernatta på Urnatur och njut av Östra Vätterbranterna.
Familjeäventyr bland Östergötlands ekar.
Fågelskåda, cykla och paddla längs Svartån.

Rid i Vindelfjällen med Ammarnäsfjällens Islandshästar och Fjällhästen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s