Utomhusmåltider: Klara riktlinjer

Tidigare under sommaren bedömde Livsmedelsverket de nya banbrytande branschriktlinjerna för utomhusmatlagning. Tretton produktblad, som omfattar enkla måltider med fikabröd med dryck till kompletta utomhusmiddagar tillagade i det fria, skapar nu en gemensam plattform för läckra och säkra matupplevelser i svensk natur.

KaffepannaBRANSCHRIKTLINJERNA FÖR utomhusmatlagning består av tre delar.

DEN första delen är en introduktion och vägledning till hur riktlinjerna och de konkreta produktbladen ska användas. Tanken bakom riktlinjerna är att de ska komplettera lagstiftningens generella regler med mer handfast rådgivning om hur olika typer av utomhusmåltider kan tillagas och serveras i det fria. På så sätt blir en gemensam nationell plattform för goda och säkra utomhusmåltider även en vägledning för både myndigheter och naturturismföretagare. Det inledande avsnittet ger också exempel på olika tillagningssätt utanför det vanliga restaurangköket, som över öppen eld, kokgrop, gravning och rökning.

RIKTLINJERNAS andra del innehåller 13 produktblad som steg för steg anger hur olika typmåltider bereds, tillagas och serveras utomhus. Här finns produktblad för smörgåsar och dryck där smörgåsarna bereds inomhus i förväg och ett annat produktblad där smörgåsar och dryck bereds utomhus. I båda fallen kan smörgåsar bytas ut mot annan kall mat. Sedan blir matlagningen mer komplicerad med kolbullar, hamburgare, varma och kalla rätter genom catering, måltider som soppa och wokad mat till kompletta måltider där varm mat och dryck både tillreds och serveras utomhus.

PRODUKTBLADEN FÖR DE enklaste måltiderna omfattar bara tre sidor, som sedan plastas in och följs under arbetet. De mest omfattande produktbladen är på åtta sidor och innehåller flödesschema, punkter för inköp, förberedelser, transporter, matlagning utomhus, återtransport, egenkontroll, HACCP-plan och en analys av olika risker. Värt att notera är att produktbladen inte förbjuder andra lösningar för beredning och tillagning, så länge arrangören kan visa att gällande regler kring livsmedelssäkerhet uppfylls.

DEN AVSLUTANDE tredje delen behandlar på ett enkelt och matnyttigt sätt ett antal övergripande ämnen som livsmedelssäkerhet och hygien, mikroorganismer, anmälan till myndighet och tillredning i eget kök hemma. Vidare finns ett längre kapitel om goda hygieniska rutiner där bland annat temperatur, åtskillnad i tid och rum, lagring, rengöring, redskap och skärbräden, avfall och spårbarhet hanteras. Avsnittet avslutas med en genomgång av egenkontroll och HACCP, litteraturtips och utdrag ur lagstiftningen.

BRANSCHRIKTLINJERNA HAR UTVECKLATS av Progrezzum ekonomisk förening med stöd av en rådgivande grupp bestående av Ekoturismföreningen, Slow Food Sápmi, Friluftsfrämjandet, Scouterna och Sveriges Fisketurismföretagare. Arbetet har finansierats av Jordbruksverket och skett i samråd med Livsmedelsverket, som bedömde de nationella branschriktlinjerna den 12 juni 2013. Ekoturismföreningen kommer att ha det fortsatta ansvaret för uppdatering och förändringar av dessa branschriktlinjer för utomhusmatlagning.

Läs mer på ekoturism.org.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s