Folkhemsturen är nominerad till Stora Turismpriset 2013

För 20:e året i rad delar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism ut Stora Turismpriset. Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet och hållbarhet som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. De regionala turistorganisationerna i samtliga län har erbjudits att nominera kandidater till Stora Turismpriset 2013.

20130912-091254.jpg

– Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism gratulerar de nominerade kandidaterna till Stora Turismpriset 2013 och tackar turistorganisationerna i länen för arbetet med att utse kandidater. Respektive läns kandidat får en belöning på 10 000 kronor som ska användas till en kunskapsfrämjande insats, säger stiftelsens ordförande, landshövdingen i Gotlands län Cecilia Schelin Seidegård.

Folkhemsturen – ”Sweden the Middle Way

– Vi är helt sjukt glada! Folkhemsturen har på kort tid och med mycket små medel lyckats rulla igång något av en rörelse i Västerås med omnejd. Grundidén är egentligen enkel: plocka ihop två ovanligt utåtriktade historiker med en närmast löjlig fascination för 1900-talets märkliga historia, i synnerhet Folkhemsepoken och den världsberömda ”svenska modellen”, addera ett veteranfordon, fika med korvlimpa och tevetermos, en kort filmupplevelse i Elektra Folkets bios fina salonger och framförallt en av de mest folkhemska städerna i Sverige, Västerås, tillika ett av de mest folkhemska länen, Västmanland, så har du en synnerligen annorlunda men också helgjuten upplevelse vars like inte finns i Sverige, säger Niklas Ulfvebrand, Folkhemsturen.

– Vi ger folk, såväl svenskar som utländska besökare, en möjlighet att göra en lärorik och samtidigt rolig resa genom myterna, berättelserna, de moderna stadsmiljöerna etc. som kännetecknar det moderna Sverige, Folkhemmet och som är en lika stark bild av Sverige som älgarna, ABBA och den storslagna naturen!, fortsätter Niklas.

Den regionala turistorganisationens motivering:

”Turen är både en nostalgitripp som tar fasta på det stora intresset för ”retro”, ”vintage”, ”urban exploration”, ”betongsafari” m m och en ömsom humoristisk ömsom allvarsam betraktelse av det utopiska, socialdemokratiska samhällsbygge som pågick från ca 1930 till ca 1980, en period som i Sverige oftast går under beteckningen Folkhemmet och utomlands är känd som ”the middle way” och/eller ”the swedish model”. Det handlar kortfattat om den märkliga balansgången mellan kapitalism och socialism (blandekonomi), allierade och axelmakter (neutralitet) och mellan standardmjölk och lättmjölk (mellanmjölk) som har format Sverige och svenskarna under 1900-talet.

Kort sagt är Folkhemsturen ett projekt som ena sidan studerar moderniteten i vid mening och å den andra tar sig an denna modernitet med ett stort mått humor och distans. Det är en ny form av folkbildning, en dröm om att problematisera stora samhällsfrågor med kvalificerad lek som främsta redskap”.

Stiftelsens styrelse utser den slutliga vinnaren. I år delas priset ut för 20:e gången i rad och det vill Stiftelsen uppmärksamma genom en jubileumsceremoni i Stockholm, torsdagen den 17 oktober.

Mer information om Stora turismpriset och dess tidigare vinnare.

2 responses to “Folkhemsturen är nominerad till Stora Turismpriset 2013

  1. Pingback: Pressmeddelande från turismsektionen vid Västmanlands kommuner och landsting | Folkhemsturen

  2. Pingback: Folkhemsturen uppmärksammas i Tyska Norr Magazine | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s